Annons
Nyheter

Skärpt straff för strypmord

Hovrätten väljer att skärpa straffet för en 37-årig man till 17 års fängelse för strypmordet på en 17-årig flicka från Blekinge.
Nyheter • Publicerad 2 september 2011

Till skillnad från tingsrätten dömer hovrätten 37-åringen även för våldtäkt mot barn.

Mannen är sedan tidigare dömd för ett mord på en 17-årig flicka. Flickan från Blekinge lockades med löften om en modellkarriär – men blev i stället strypt av 37-åringen.

Annons

Växjö tingsrätt ansåg att det varit mannens uppsåt att döda flickan, på grund av svartsjuka, och dömde honom i slutet av maj till 16 års fängelse för mord. Dessutom dömdes han för brott mot griftefrid, eftersom han dumpade 17-åringens kropp i skogen.

Men åklagaren överklagade domen och yrkade på livstids fängelse. Hovrätten skärper nu straffet till 17 års fängelse och dömer honom även för våldtäkt mot barn.

Brottet ska ha skett i Svenljunga kommun i början av 2007. Trots mannens nekande finner hovrätten det bevisat att han då hade sexuellt umgänge med en flicka som vid tillfället var under 15 år.

I åtalet mot 37-åringen ingick också anklagelser om våldtäkt mot en ung kvinna i Växjö sommaren 2010. Kvinnan gav sig tillkänna och gjorde anmälan i samband med mordrättegången i tingsrätten.

Liksom Växjö tingsrätt finner hovrätten att åtalet inte är styrkt på den punkten. Mannen frias därmed från ansvar för denna påstådda våldtäkt.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons