Annons
Insändare

Adrian Magnusson och Pia Ingvarsson: Statsministerns hantering av sjukvården är ett fiasko

Statsministerns hantering av svensk sjukvård är ett fiasko som drabbar både patienter och vårdpersonal i Region Skåne. Först drev högerregeringen fram en nationell sjukvårdskris. Sedan lovade statsministern att ingen skulle sägas upp. Till sist gav regeringen ett besked som varken stoppar nedskärningarna eller uppsägningarna.
Sjukvård • Publicerad 25 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
WASHINGTON DC 20240307
Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har inte imponerat när det gäller hanteringen av krisen inom sjukvården, menar Adrian Magnusson och Pia Ingvarsson.
WASHINGTON DC 20240307 Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har inte imponerat när det gäller hanteringen av krisen inom sjukvården, menar Adrian Magnusson och Pia Ingvarsson.Foto: Thomas Nilsson/TT

Nu kommer väntetiderna bli längre, vårdpersonalen ännu mer stressad och vården sämre.

Kristersson, regeringen och SD har prioriterat skattesänkningar för höginkomsttagare istället för att se till att patienter och personal får det de behöver. Som en direkt konsekvens av deras prioriteringar drabbas nu Sverige av en sjukvårdskris.

Annons

Regeringen har inte skjutit till de resurser som krävs och läget i sjukvården är det värsta sen 1990-talet.

Statsministern gav i detta läge ett tydligt löfte i TV4 att regeringen skulle lägga en budget som skulle ”se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”. Det var ett väldigt viktigt besked till sjukvården i Sverige och alla de som varslats.

Nu har statsministern brutit sitt löfte. För beskedet som nu kommit från regeringen om ett tillfälligt extra stöd till sjukvården är långt ifrån tillräckligt och kommer inte att stoppa krisen.

De varsel och uppsägningar som redan har lagts och påbörjats kommer inte att dras tillbaka. Det här innebär att vården kommer att förlora kompetent och erfaren personal. Det kommer att påverka kvaliteten och tillgängligheten i vården. Svenska folket kommer att få vänta längre på vård och möta ännu mer stressade undersköterskor, läkare och sjuksköterskor.

Jimmie Åkesson, som representerar det största partiet i regeringsunderlaget, beskriver det som att det ”går i rätt riktning”. Vi undrar var han hämtar den verklighetsbilden från när krislarmen från vården avlöser varandra.

Sanningen är att högerregeringen agerar kortsiktigt och oansvarsfullt. Den har inte tagit ansvar för vården. Den har inte lyssnat på de som arbetar i vården. Den har inte brytt sig om alla de som behöver vården. Den klarar inte av att stoppa sjukvårdskrisen som den har skapat.

Det sjukvården behöver är motsatsen till regeringens politik. Vården behöver långsiktig och stabil finansiering. Den behöver respekt och trygghet för personalen. Den behöver tillräckligt med vårdplatser och kortare vårdköer.

Vi socialdemokrater vill se en mer stabil och förutsägbar finansiering, som gör det möjligt för kommuner och regioner att planera långsiktigt. För sena ad-hoc stöd löser inte de stora utmaningar som vården står inför och stoppar inte uppsägningar av personal.

Högerregeringen och statsministern måste ta ansvar för sjukvårdskrisen.

Adrian Magnusson (S), riksdagsledamot, Ystad

Pia Ingvarsson (S), regionfullmäktigeledamot, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons