Annons
Insändare

Adrian Magnusson: Röster på M eller SD riskerar göra Europa mer arbetarfinentligt och Putinvänligt

Moderater och Sverigedemokrater har aldrig stått upp för svenska löntagare, varken i Sverige eller i Bryssel. Hemma i riksdagen ser vi hur de angriper facket och försämrar a-kassan. I Bryssel röstar de konsekvent till företagens fördel på löntagarnas bekostnad. Trots detta försöker de utmåla sig som arbetarpartier, vilket är både falskt och ohederligt.
Europa • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid gemensam pressträff, i riksdagens presscenter.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet. Valet sker i skuggan av den ryska invasionen av Ukraina och en pågående ekonomisk kris som drabbat svenska barnfamiljer hårt. Istället för att stötta hushållen har högerregeringen skyllt på inflationen.

Men våra grannländer har visat att detta argument inte håller. Norge, till exempel, har genomfört flera reformer för att stötta barnfamiljerna och har trots det lägre inflation än Sverige. Även Danmark och Finland har agerat för att ge ekonomiskt stöd till barnfamiljer.

Annons

Högerregeringens löntagarfientliga politik syns även på fler områden. Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson vill försämra a-kassan, vilket innebär sämre skydd för miljontals arbetare efter 100 dagars arbetslöshet. Vi socialdemokrater säger nej till detta, då det slår orimligt hårt mot arbetarkvinnor – något som högerregeringen försökt dölja genom att undvika en jämställdhetsanalys av förslaget.

Sverigedemokraterna driver också förslaget att begränsa strejkrätten, vilket skulle vara en katastrof för svenska löntagare och deras trygghet på jobbet. Detta går emot den svenska modell där fack och arbetsgivare tillsammans sätter spelreglerna utan politisk inblandning.

Moderaterna har även de drivit på för att begränsa strejkrätten och att återinföra Lex Laval, som ger utländska företag en antifacklig gräddfil – ett direkt arbetarfientligt förslag.

Kan man lita på att dessa partier kommer stå upp för svenska löntagare i Bryssel? Svaret är nej.

Och som om inte detta vore nog har Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna i dagarna även öppnat upp för samarbete med ryssvänliga partier i EU-parlamentet kommande mandatperiod.

En röst på Socialdemokraterna i EU-valet är en röst för ett mer sammanhållet Europa som sätter löntagarnas intressen främst. Vi är också garanten för ett starkt och långsiktigt stöd till Ukraina i kampen mot Putin.

En röst på Sverigedemokraterna eller Moderaterna riskerar tvärtom att bli en röst för ett mer arbetarfientligt och Putinvänligt Europa.

Adrian Magnusson (S), Riksdagsledamot, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons