Annons
Insändare

Adrian Magnusson (S): En ny vecka fylld med den svenska skolans systemfel

Ännu en vecka har passerat och ytterligare en rad brister i det samhällsexperiment som svensk skola är har avslöjats. Det är brister som borde förskräcka varenda skattebetalare i landet.
Skåne • Publicerad 14 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nordic International school planerar att flytta in i Forums lokaler på regementsområdet.
Nordic International school planerar att flytta in i Forums lokaler på regementsområdet.Foto: Thorsten Persson

I Ystads kommun kommer snart en ny friskola etableras vilket det berättades om i Ystads Allehanda 2 februari.

Att skolan ägs av samme man som försatte John Bauer-skolan i konkurs och skickade notan till landets kommuner och skattebetalare, samtidigt som han på Facebook skålade i dyrt vin talades det däremot tyst om.

Annons

Bara framtiden kan utvisa om Ystads kommuns skattebetalare för stå för notan även denna gång, på ett eller annat sätt.

I veckan har det också avslöjats att bolag som bedriver vuxenutbildning har utfärdat falska betyg till sina elever. Någon utbildning har eleverna inte fått men betygen har delats ut.

Sedan har bolaget sett till så att skattebetalarnas pengar hämtats in. Notan till skattebetalarna har varit viktigare än utbildningen till eleverna. Igen.

Miljoner av undersköterskors, lokalvårdares och brevbärares skattepengar har gått rakt ner i fickan på bolagets aktieägare utan någon som helst motprestation. Det är oerhört provocerande.

Det har till sist också i veckan kommit fram att friskolor utformar sina antagningsprocesser för att sortera bort vissa elever de inte vill ha. Elever med behov av extra stöd eller med ett annat modersmål än svenska sorteras bort genom mörklagda urvalsprocesser.

I Skolinspektionens granskning så var det 24 (!) av 30 granskade friskolor som fick kritik för detta. Alltså inte något enstaka fel här och där utan en omfattande och utbredd sortering av elever.

De som aktieägarna kan göra vinst på ska tas in. De andra ska sorteras bort.

Det är inte första gången som nyheterna om missförhållanden i det svenska skolsystemet staplas på varandra. Det är nästan så vanligt förekommande att risken för att bli fullständigt avtrubbad är stor.

Det är dock farligt att bli det, för så här ska det inte få lov att vara. Hårt arbetande människors skattepengar ska gå till utbildning, inte till aktieägare i något skatteparadis.

Det går att i framtiden undvika sådana här veckor fyllda med nedslående nyheter om det svenska skolsystemets grundläggande brister. Men då krävs det en annan majoritet i Sveriges riksdag. Det krävs en rödgrön majoritet.

Annons

Det säkraste sättet att få en sådan är att rösta på Socialdemokraterna i valet 11 september.

Adrian Magnusson (S), Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons