Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg: De som leder sjukvården måste ta ansvar för helheten

I Ystads Allehanda 13 april uttalar sig ordförande för Ystads sjukhusstyrelse, Lars Lundberg (KD), avseende besparingskraven på 60 miljoner kronor med att han vill att omkring 30 procent av dem som kommer till akutmottagningen ska gå till vårdcentralen i stället för att sjukhuset ska spara pengar.
Skåne • Publicerad 16 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.Foto: Sprisse Nilsson

Jag kan hålla med Lars Lundberg att en del patienten som söker på akutmottagningen skulle få lika bra – eller kanske bättre – vård på vårdcentralen.

Problemet är att vårdcentralernas kapacitet redan idag är utnyttjad till 100 procent, vilket innebär att Lundberg försöker hänvisa patienterna till vårdutrymme som inte finns. J

Annons

ag tror att alla i primärvården skulle välkomna många patienter från akutmottagningen, men bara under förutsättning att vi fick resurser för det. Kan vi få mer lokaler, fler sköterskor och läkare, pengar till röntgenundersökningar och blodprover är det bra, men annars flyttar man bara problemen från ett ställe till ett annat.

Dessutom, om man ska spara pengar på akutmottagningen i Ystad innebär det att man måste minska antalet sköterskor och läkare där, annars sparar man inte ett öre. Var det det Lars Lundberg avsåg?

Han vill helst också ha en vårdcentral i anslutning till akuten så att patienterna lätt kan hänvisas till rätt ställe. Det nuvarande avståndet enligt Google maps till närmsta vårdcentral är 200 meter. Hur mycket närmre borde det vara?

Ordförande Lundbergs uttalanden vittnar emellertid om ett annat, mer avgörande problem. När sjukhuset ska spara 60 miljoner kronor tänker man det som en enstaka enhet, inte som en del av en större organisation.

Region Skåne tar in skattepengar för att alla skåningar ska få en bra sjukvård, var och en efter sina behov.

Då måste man tänka i samarbete, vårdkedjor och en gemensam, övergripande syn på sjukvården. Det går inte att tänka att ”någon annan” ska göra det vi gör idag – de som leder sjukvården måste ta ansvar för helheten.

Åke Andrén-Sandberg, Leg läk, Borrby och Ystad

Fotnot: Åke Andrén-Sandberg är liberal politiker i Simrishamns kommun och i regionfullmäktige men har här valt att inte signera med partitillhörighet.

Annons
Annons
Annons
Annons