Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg (L): Djupt egoistiskt när vårdpersonal inte vaccinerar sig

Låt oss först göra två klargöranden. För det första att covid 19-pandemin fortgår, också på Österlen. För det andra att ingen ska tvingas till vaccination, det måste var och en få ta ställning till själv.
Österlen • Publicerad 12 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ampuller med använt vaccin från Pfizer - Comirnaty - och Moderna - Spikevax.
Ampuller med använt vaccin från Pfizer - Comirnaty - och Moderna - Spikevax.Foto: Johan Nilsson/TT

Med det sagt måste vi ha kvar vissa restriktioner i våra liv för att skydda medborgare – främst för dem som har extra riskfaktorer för att bli allvarligt sjuka och kanske avlida om de blir sjuka.

Det finns emellertid en möjlighet att slippa restriktionerna, och det är att vaccinera sig.

Annons

Den som tagit emot två vaccinationssprutor har gjort vad den kan för att inte själv bli sjuk och för att inte föra smittan vidare. Skyddet är inte perfekt, men det är så långt vi kan komma idag.

Det innebär att de vaccinerade kan slippa restriktionerna och leva mer normalt, men fortfarande med viss försiktighet.

Observera då att det inte innebär att de ovaccinerade blir diskriminerade, men att de får vara kvar i den grupp som behöver leva med restriktioner.

För de flesta av dem är det ett frivilligt val, och som självständiga människor får de ta konsekvenserna av det.

När det gäller personal som arbetar med sjuka människor och exempelvis hemtjänst är emellertid situationen mycket mer bekymmersam. De som behöver hemtjänst eller sjukvård har nämligen ingen möjlighet att välja och alla tillhör riskgrupperna.

Om delar av personalen väljer att inte vaccinera sig anser de att deras personliga vilja övertrumfar de rättmätiga krav som de har som inte har någon möjlighet att välja. Det måste betraktas som djupt egoistiskt.

De flesta som arbetar med gamla och sjuka har rimligen valt arbetet för att kunna hjälpa de svaga. Om man då struntar i de som behöver vård och i stället sätter sin egen vilja i första rummet är det något som skorrar kraftigt.

Här sätts arbetsledningen inom hemtjänst och sjukvård på prov. De ovaccinerade ska inte avskedas eller omplaceras – vi behöver dem – men de ska vaccineras.

Åke Andrén-Sandberg, Liberal i Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons