Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg: Man sparar inte några pengar inom sjukvården genom att vältra över kostnader på någon annan

Lars Lundberg (KD) har i sin replik (YA 20 april, ”Rätt vårdnivå sparar skattepengar”) helt missuppfattat innebörden av min insändare ”De som leder sjukvården måste ta ansvar för helheten” i YA 16 april.
Skåne • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.
Vårdförbundets medlemmar på Ystads lasarett vittnar om många övertidstimmar och dubbla pass.Foto: Sprisse Nilsson

Jag försökte förmedla att man inte spar några pengar inom sjukvården genom att försöka vältra över kostnader på någon annan. Om de skattepengar inte räcker som sjukhuset i Ystad får blir det inte ett dyft mer sjukvård utförd om man avvisar patienter och skickar dem till primärvården, som redan utnyttjar alla sina resurser.

För att Lars Lundberg ska spara 15 miljoner kronor på att avvisa patienter från akutmottagningen och till primärvården måste han minska antalet anställda på akutmottagningen. Den personalen behövs emellertid med säkerhet vara kvar även om de med minst allvarliga sjukdomar försvinner. Då sparar man inget.

Annons

När Lars Lundborg pekar på att en vårdcentral i distriktet stänger redan klockan 15 beror det på att de inte har tillräckligt många läkare och sjuksköterskor för att klara av mer, de är redan pressade till bristningsgränsen.

Visst kanske de skulle kunna ta fler akutpatienter, men då får de med kroniska tillstånd – astma, diabetes, psykisk ohälsa med mera – färre mottagningstider. Tycker Lundborg att det är en bättre lösning för den samlade sjukvården?

Avsikten med min insändare var att försöka få Lars Lundberg och andra styrande att se region Skåne som en koncern. Där ska vi arbeta tillsammans för patienternas bästa istället för att – som Lars Lundberg agerar – bara ska värna om sjukhuset. Jag försöker se primärvården och sjukhusens specialistvård som en vårdkedja där patientperspektivet ska gälla.

”Enade vi stå, söndrade vi falla”, är ett uttryck som kommer från greken Aisopos fabel om hur fyra oxar kunde hålla stånd mot ett hungrigt lejon så länge de höll sams.

Ur patienternas synvinkel måste alla inom sjukvården arbeta mot samma mål och då duger det inte att enbart någon enhet försöker rädda sitt eget skinn. I synnerhet inte om ekonomin kärvar.

Åke Andrén-Sandberg, Borrby

Fotnot: Åke Andrén-Sandberg är liberal politiker i Simrishamns kommun och Region Skåne men har här valt att inte signera med sin partibeteckning.

Annons
Annons
Annons
Annons