Annons
Insändare

Åke Andrén-Sandberg: Sjukvården är till för patienterna – inte tvärtom

I förra veckan nåddes vi av det överraskande beskedet att Regionen stänger tre öppenvårdmottagningar i Simrishamn för att i stället flytta dom till Skurup. Motiveringen var fullständigt horribel: ”Det är lättare att rekrytera läkare där.”
Skåne • Publicerad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Detta innebär att man startar nya mottagningar i Skurup eftersom det i de trakterna finns läkare.

Varje normalt tänkande människa måste i stället tänka: ”I Simrishamns finns det patienter som behöver läkare, låt oss behålla mottagningarna där.”

Annons

Utöver att detta är grunden för varför vi ska ha skattebetald sjukvård – sjukvården är till för patienterna, inte tvärt om – ska man hålla i minnet att Simrishamn har Regionens äldsta patienter. Det är inte lätt för gamla, sjuka personer att åka från Simrishamn till Skurup och tillbaka igen.

Sjukvården måste ha en humanitär tyngdpunkt snarare än en ekonomisk.

Det talas ofta om brist på sjuksköterskor och läkare. Det är inte sant. Det har aldrig tidigare funnits så många utbildade läkare och sköterskor i Skåne som det finns idag. Däremot finns det inte tillräckligt många sköterskor och läkare som vill arbeta på de villkor som arbetsgivarna erbjuder.

Kanske finns det inte tillräckligt mycket pengar? När Capio nu knappast har några fastläkare kvar på Österlen och till och med lägger ner vårdcentralen i Gärsnäs (den omvandlas till en filial till Borrby) är det inte på grund av brist på pengar. Vårdföretaget hyr in läkare – till en ökad kostnad – för att täcka behovet. Läkarnas finns uppenbarligen, det finns ingen läkarbrist. När läkarna (och sköterskorna) lämnar sina fasta anställningar är det i stället en fråga om vilka förhållanden arbetsgivaren erbjuder.

När därför Regionen lägger ner verksamheten i Simrishamn och tunnar ut den redan kraftigt underbemannade sjukvården för att flyttar den till de läkartätare västra delarna av Skåne är det således inte bara ett brott mot sjukvårdens grundidé utan också ett bevis för att Regionen inte har förstått vad som krävs för att bedriva en ansvarsfull sjukvård. En ansvarsfull sjukvård sätter patienterna först – på allvar, inte bara i flotta valmanitest.

Åke Andrén-Sandberg

Ordförande för Liberalerna, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons