Annons
Insändare

Alf Dahl: Beklämmande använda uttryck som ”blåbrunt”

En bra säljare visar köparen sin produkts fördelar snarare än att svartmåla sina konkurrenter.
Politik • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Kristersson, Jimmy Åkesson och Ebba Busch – det blåbruna blocket enligt vissa, ett uttryck som insändarskribenten anser nedsättande.
Ulf Kristersson, Jimmy Åkesson och Ebba Busch – det blåbruna blocket enligt vissa, ett uttryck som insändarskribenten anser nedsättande.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är beklämmande att höra regeringsföreträdare med hjälp av nedsättande ord (till exempel blåbrun) försöka ge sken av att ett regeringsskifte med hjälp av Sverigedemokraterna så försvinner demokrati och pressfrihet. Med brun vill man dessutom förknippa hela oppositionen med nazismen.

Det skulle vara upplyftande att, i stället för att höra dessa påhopp, få veta hur vi moderniserar våra tillståndsprocesser så att gruvindustrin kan utvecklas, en ärlig beskrivning hur energiförsörjning i framförallt Sydsverige säkras till rimliga avgifter, hur vi får kontroll på brottslighet, även på landsorten, hur vi ser till att arbetslösa kan ta hand om de lediga jobb som finns, hur bidragsberoendet minimeras och att pengarna räcker till pensioner.

Annons

För de som inte vet kan man upplysa om att Sverigedemokraterna (SD) bildades 6 februari 1988.Partiets har sin framväxt från Medborgerlig samling (Mbs) 1964.

Syftet var att öka samarbetet mellan de borgerliga partierna, som då utgjordes av Centerpartiet, Folkpartiet och Högerpartiet. Förgrundspersonerna var Bertil Rubin (C), Sten Sjöholm (F) och Carl Göran Regnéll (H). 1986 gick man samman med BSS (Bevara Sverige Svenskt) där personer fanns med nazistiska kopplingar.

Det vill säga, ursprunget till SD hade samma ambitioner som Alliansen hade, med andra ord att samla borgerligheten.

Personer med starka extremistiska inslag (nazistiska och andra) har funnits och finns säkert fortfarande liksom det finns i alla partier. Detta är välkänt av de som tittar lite närmare under ytan. Det görs dock lite olika stor affär av det beroende på vilket parti det gäller.

Alf Dahl, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons