GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Allan Thosteman: Lösspringande varg ska inte finnas i Skåne

Under min tid som anställd vid ett skogsbolag i Värmland hände det en dag att en man som bodde i ett torp i skogen ringde och berättade att en varg "ställt" en älg i en glänta inom synhåll från mannens hus.
Skåne • Publicerad 25 maj 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sedan vargarna bildade revir tycks de bara har levt på vilda djur. Några angrepp på tamdjur har åtminstone inte bekräftats.
Sedan vargarna bildade revir tycks de bara har levt på vilda djur. Några angrepp på tamdjur har åtminstone inte bekräftats.
Foto: Mark Nordvall Hanlon

Jag åkte dit och fann en älg som försvarade sig mot en stor varg som gjorde ständiga utfall mot älgen. Älgen sparkade med frambenen och vargen backade undan för att sedan rycka fram igen. Älgar kan lägga stor kraft i ett sådant slag, men det märktes att älgen började bli trött.

Jag hade ingen möjlighet att hjälpa älgen, för även om några dumdristiga karlar med facklor och hötjugor kunnat uppehålla vargen så att älgen kom undan, så lämnade den ju spår som vargen sedan kunde följa och den var redan dödsdömd.

Några dagar senare fick jag besked om att bolagets viltvårdare hade transporterat bort resterna av älgkadavret och städat på platsen.

Min uppfattning är att det inte ska finnas lösspringande vargar i Skåne.

När det nu är bestämt att vi ska ha dem här så är det väl vår skyldighet att se till att de kan försörja sig av till exempel hundar och katter, lamm och kalvar.

Allan Thosteman, Brösarp

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer