Annons
Insändare

Alliansen i Tomelilla: Vi vill införa medborgarbudget

I september är det val i Sverige. Ett bra sätt att påverka är naturligtvis att utnyttja sin rösträtt.
Tomelilla • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomelilla kommun
Tomelilla kommunFoto: Henrik Ekblom Ystén

Alliansen vill ha en förbättrad fortlöpande kontakt med invånarna och vi har redan tagit flera initiativ och öppnat upp för dialoger, där Tomelillachatten är ett exempel.

Vi vill nu gärna ta ett steg längre och ge kommuninvånarna ett ökat inflytande över hur delar av investeringsmedlen används.

Annons

Allians för Tomelilla kommun vill införa medborgarbudget, för att invånarna ska bli delaktiga i hur kommunala resurser prioriteras. Vi tror att det är ett mycket bra sätt att få en stabil förankrad utveckling och utväxling på våra gemensamma skattepengar i hela vår kommun.

Tomelilla kommuns samlade investeringar uppgår i nuläget till ca 100 miljoner kronor per år. Det är stora resurser som påverkar invånarnas dagliga liv och vi menar att det är rimligt att invånarna inbjuds till att komma med förslag till hur delar av resurserna ska användas utifrån uppsatta kriterier och ekonomiska fördelning. Därefter får invånarna möjlighet att rösta om vilka förslag som är viktigast att genomföra och de förslag som medborgarna röstar fram genomförs.

Vid införandet av medborgarbudget tycker vi i Alliansen att det är viktigt att olika samhällsgrupper och föreningslivet riktat inbjuds och kommer till tals, såsom barn och unga, kvinnor och äldre – liksom andra grupper som normalt inte deltar i demokratiska processer.

Att förbättra arbetet med medborgarinflytande stärker demokratin!

Leif Sandberg (C), Per-Martin Svensson (M), Carina Persson (L), Bo Herou (KD), Tomelilla kommun

Annons
Annons
Annons
Annons