Annons
Insändare

Almega: Åtgärda problemen i rätt ordning

Tre representanter för Sverigedemokraterna skriver i en insändare ”Nu stramar vi åt arbetskraftsinvandringen” att de stramar åt arbetskraftsinvandringen. Ett av deras argument är att enligt Almega försörjs 354 000 arbetsföra personer mellan 20 och 64 år av sociala ersättningar och bidrag i stället för arbete.
Politik • Publicerad 22 september 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi är naturligtvis glada över att politiker använder våra rapporter när de skapar sig en bild av verkligheten. I detta fall blir det dock något skevt.

Almega, som representerar företag i den privata tjänstesektorn, står nämligen inte bakom åtstramningen av arbetskraftsinvandringen. Den kommer i stället att försvåra för många av våra medlemsföretag att hitta rätt kompetens.

Annons

Regeringen och Sverigedemokraterna vidtar åtgärder i fel ordning. För att de hundratusentals som idag går på bidrag ska börja jobba måste det löna sig att ta ett arbete. Det gör det inte idag.

Det är därför helt nödvändigt med sänkt skatt på arbete och ett bidragstak, som gör att man får mer pengar av att göra något än av att göra ingenting.

För att logiken överhuvudtaget ska gå ihop måste ett bidragstak införas före en eventuell åtstramning av arbetskraftsinvandringen. Först då skulle kompetensförsörjningen i tjänstesektorn kunna garanteras.

Som det är nu står våra företag utan den personal de behöver. Sveriges framtida välstånd kan inte byggas utan människor som jobbar i landets företag. Och framtidens jobb finns i tjänstesektorn. Gör om, gör rätt. I rätt ordning.

Fredrik Östbom, näringspolitisk chef, Almega

Patrick Joyce, chefsekonom, Almega

Annons
Annons
Annons
Annons