Annons
Insändare

Anders Rosengren: Är det sjävklart att Ystad måste växa?

Det byggs som aldrig förr i Ystad. Över trädtopparna vid regementet skjuter redan betongskelettet av det första av flera planerade höghus upp. Nyligen kom ett förslag om att uppföra ett 16-våningskomplex vid arenan. Och kommunen har som uttalat mål att växa med en procent per år. Men varför är det så viktigt att växa?
Ystad • Publicerad 18 maj 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystadsborna blir bara fler och fler. Är det verkligen något att sträva efter att Ystad blir en allt större stad, frågar sig Anders Rosengren.
Ystadsborna blir bara fler och fler. Är det verkligen något att sträva efter att Ystad blir en allt större stad, frågar sig Anders Rosengren.Foto: Peter Hellemarck

Naturligtvis ger större befolkning ökade skatteintäkter. Lika självklart är dock att utgifterna då växer. Och sannolikt också problemen. Det är svårt att se att en större stad nödvändigtvis är bättre att leva i än en småstad. Det är svårt att se att livskvaliteten i till exempel Helsingborg är bättre än i Simrishamn.

Ystad har varit unikt förskonat från många av de problem som finns i städer som växt snabbt. Helsingborg, Staffanstorp, Ängelholm är några exempel.

Annons

I stället för att värna det fina vi har med en småstadskänsla som inte är instängd utan präglad av idrott, kultur och historia, av trygghet och tillit, så sneglar kommunen ängsligt mot de större städerna och försöker efterlikna dem.

Vi har visserligen inget konserthus eller fotbollsstadion men har å andra sidan inte heller den gängproblematik och brottslighet som de snabbväxande orterna.

Den som vill bo i en storstad kan ju flytta till Helsingborg.

Det finns ingen anledning att införa problem som vi varit förhållandevis befriade från och riskera att förstöra ännu en stad i Sverige med gäng och otrygghet.

Är detta bakåtsträvande? Nej, det finns inget bakåtsträvande i detta resonemang utan snarast framåtblickande, en nödvändighet för att Ystad ska vara en bra plats att leva i också i framtiden.

Det känns som att de politiker i Ystad som förordar expansion agerar som den urgamla Faust-gestalten, som till varje pris vill expandera utan att överblicka följderna.

Det är enkelt att dra ut linjerna och inse vad som kommer hända om staden växer för snabbt. Ändå blundar de. Det är som om de i sin iver att växa inte har förmågan att ta ett steg tillbaka och ställa den väsentliga frågan: varför måste Ystad växa? Varför kan vi inte i stället fokusera på att bli en ännu mer attraktiv småstad och ta tillvara på stadens speciella attribut?

Jag hoppas att åtminstone några politiker agerar klokt och försöker stoppa denna oansvariga iver att växa och bli något som vi inte är (och knappast vill vara) och i stället vara stolta över den unika stad som vi har.

Anders Rosengren, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons