Annons
Insändare

Annika Hallqvist: Vi kan strunta i klimatproblemen och fortsätta mot avgrunden som ett lämmeltåg

Kommentar till Malin Lernfelts ledare i YA 13 maj ”Borgerligheten borde akta sig för att låta som MP”.
Politik • Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Grön politik blev brunkol. Tyskland gjorde sig av med kärnkraften och eldar i dag fossila bränslen  för att klara energibehovet.
Grön politik blev brunkol. Tyskland gjorde sig av med kärnkraften och eldar i dag fossila bränslen för att klara energibehovet.Foto: Patrick Pleul

”Förbud, skatter och orimliga symbolåtgärder som gör människor fattigare, jordbruket sämre, elen dyrare och får handlare att gå i konkurs...” skriver Malin Lernfelt.

Man får en känsla av att Malin Lernfelt tror att dessa åtgärder är påhittade för att alla människor ska få det sämre. Så är det inte.

Annons

De flesta av dessa åtgärder krävs för att vår planet ska fungera som bostad åt oss människor på lång sikt. ”Men en sak är forskarna överens om: för att skydda jordens största ekosystem (haven) måste utsläppen minska. Det kan och får inte skjutas på framtiden.” (Huvudledare, Sydsvenskan, 12 maj)

Visst kan vi strunta i att göra de, i många fall plågsamma, förändringarna och bara gå mot avgrunden som ett lämmeltåg. Då kan vi fortsätta att leva som vanligt ett tag till.

Sedan är det inte möjligt längre och då kan vi inte backa tillbaka. Chansen att att åstadkomma en rimligt beboelig planet är förbi.

Annika Hallqvist, Simris

Annons
Annons
Annons
Annons