Annons
Insändare

Arne Grip: Vem ska rätta felen hos Polisen?

Det började som en dokusåpa. En polis hade fått förmåner av en annan polis. En polis anställde en domare som meddelade sin dom mot en polis på en presskonferens. Skiljas från tjänsten eller degraderas. Nu blev det inte så. Ansvaret för den tragiska utgången ska nu fördelas.
Sverige • Publicerad 14 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Rrikspolischefen Anders Thornberg under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Rrikspolischefen Anders Thornberg under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det som utspelar sig är effekter av ett socialt experiment. Ansvaret för liv och hälsa i myndighet ligger på styrelsen, under straffansvar för ordföranden. En elev på praktik i Finspångs kommun fick en vägg över sig och dog. Rätten dömde kommunstyrelses ordförande till böter.

Den polisanställde domaren berättar i Agenda att han gjort en arbetsrättslig utredning. En utredning ska lämnas till polisen för beslut. Inte meddelas som en dom på en presskonferens. Leif GW Persson talar om ett personalärende som gått fel och grovt förtal. Åklagare utreder inte arbetsmiljöbrott.

Annons

Det finns ett rättsfall i Krokoms kommun. En chef tyckte att Lars Persson var för generös med bidrag. Han förstod ingenting och fortsatte att följa lagen. Chefen kallade till möte för att lämna över avsked. Den dagen tog Lars Persson sitt liv.

Familjen anmälde brott. Tingsrätten fällde två chefer för vållande till annans död. Den överklagades till hovrätten, som friade. Kommunen hade redan följt tingsrättsdomen och köpt ut cheferna. De fick varsin guldfot på en miljon kronor

Jag tipsade riksåklagaren om att avskedet var ogiltigt. Chefer kan bara säga upp sig själva. Riksåklagaren klagade på ogiltigt avsked. Högsta domstolen avvisade på grunden ny omständighet. För att pröva avsked krävdes nytt åtal och rättegång. Riksåklagaren släppte målet. Ett ogiltigt avsked kan få dödliga konsekvenser för den utpekade.

Ansvaret för självmord är inte klarlagt. England och USA straffar provocerat självmord med tio års fängelse. Invasionen av Irak var en specialoperation. Man skulle leta efter och förstöra kemiska vapen. FN:s vapenkontrollanter hittade inga. En engelsk kontrollant tog sitt liv. Misstankar fanns att han pressats till detta.

När Lavrov på en presskonferens i Indien berättade om sin specialoperation i Ukraina för att bekämpa nazister möttes han av skrattsalvor. Ett socialt självmord.

Att lära av misstagen Rättssociologin skiljer mellan bra och dåligt. Ansvaret för att arbetsplatsen är sund och säker ligger på styrelsen. Polisen fick en ny organisation 2015. För att riva ner, bygga nytt, ändra och utvärdera en organisation krävs att man förstärker system för ledning och samordning.

Polisen gjorde tvärtom. Man tog bort styrelsen. Myndigheten skulle ledas som ett företag – av en man. En sällsynt dålig idé. Arbetsmiljölagen säger att styrelsen är arbetsgivare. Alla anställda är arbetstagare, inklusive rikspolischefen. Ansvarig styrelse är regeringen. När ska ni rätta felen i den nya Polismyndigheten?

Arne Grip, Sandhammaren

Annons
Annons
Annons
Annons