Annons
Insändare

Astrid Flemberg Alcalá och Jesus Alcalá: oproportionerligt mycket Nato-propaganda i Public Service

Ledarskribent Anders Gustafsson ondgör sig över att en organisation som Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen med ynka tiotusen medlemmar får göra sin röst hörd i svenska massmedia.
Europa • Publicerad 14 juli 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fler medlemmar i Hemslöjden än i Svenska Freds.
Fler medlemmar i Hemslöjden än i Svenska Freds.Foto: ERIKA OLDBERG / TT

Särskilt illa berörs Gustafsson av att representanter för organisationen blivit intervjuade i Public Service.

Vad gäller yttrandefrihet tycks Anders Gustafsson alltså lägga stor vikt vid volymer. För, som han skriver, hur stor är chansen att du som YA-läsare ens känner någon som är medlem av Svenska Freds!

Annons

Att YA-läsaren känner någon som är emot Nato är emellertid ganska stor. Under försommaren publicerade flera opinionsinstitut siffror över hur många svenskar som är för ett Nato-medlemskap. Sifo angav 64 procent, Demoskop 65, Novus 53 och Ipsos 65.

Om Anders Gustafsson kan räkna till hundra ska han således – möjligen till sin häpnad – inse att mer än var tredje svensk är skeptisk eller motståndare till ett Nato-medlemskap.

Om vi nu lägger ihop antalet timmar, för att inte säga dagar och veckor som vi i Public Service och övriga media matats med information och propaganda för Nato finner vi att det är den, positiva bevakningen, som är minst sagt oproportionerlig. Fast den saken besvärar nog inte Anders Gustafsson.

Kanhända är det så att Anders Gustafsson helt enkelt tycker att opposition och ifrågasättande bara är onödiga förtretligheter. Men lugn, sånt går att ordna. Natovännen Erdogan vet precis hur det ska skötas. Och han skulle vara stolt över YA:ledarsida.

Astrid Flemberg Alcalá, Jesús Alcalá, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons