Annons
Insändare

Babak Rahim: Offra inte Nils Holgersson-gymnasiet på den kommersiella marknadens altare

Det är med stor oro och bestörtning vi läser av styrets intention att sälja Nils Holgerssons utbildningscentrum (NHUC) till Academedia.
Skurup • Publicerad 22 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nils Holgersson-gymnasiet, Skurup. skylt
Nils Holgersson-gymnasiet, Skurup. skyltFoto: Annika Thunell

Som en institution med en lång och stolt historia av att erbjuda utbildning inom den agrara sektorn är gymnasiet en oersättlig tillgång för samhället.

Att överlämna denna institution till en stor vinstdrivande aktör som Academedia är inte bara oansvarigt utan också ett hot mot elevernas och personalens välbefinnande och utbildningens integritet.

Annons

Nils Holgersson-gymnasiet har genom åren etablerat sig som en trygg och stödjande aktör inom utbildning och kompetensförsörjning inom jordbruks- och transportsektorn. Av den anledningen söker sig elever från andra kommuner till Skurup för att få en bra och högkvalitativ utbildning. Inte minst för att skolan även erbjuder en tämligen unik utbildningsmöjlighet inom anpassad gymnasieskola med lantbruksinriktning.

Styret har dock hanterat utbildningen och hela utbildningscentrat styvmoderligt, och dragit in resurser till skolan till den grad att det har påverkat både det fysiska och den psykiska arbetsmiljön negativt för såväl elever som personal.

Kosläpp på Nils Holgersson-gymnasiet. Årets största händelse i Skurup ,
Kosläpp på Nils Holgersson-gymnasiet. Årets största händelse i Skurup ,Foto: Mårten Svemark

Som sista spiken i kistan vill man nu sälja Nils Holgersson-gymnasiet till Academedia, vilket riskerar att undergräva denna unika inriktning och ersätta den med en standardiserad och vinstorienterad modell.

Academedia har tidigare hamnat i blåsväder för sitt vinstfokus och sin brist på transparens. Att låta dem ta över Nils Holgersson-gymnasiet är som att sätta vinsten framför elevernas bästa.

Vi kan inte tillåta att en sådan viktig och värdefull institution offras på den kommersiella marknadens altare. Utbildning är inte en vara som kan köpas och säljas, det är en rättighet som alla ungdomar förtjänar att ha tillgång till på lika villkor.

Vi har sett hur styret både i detta och i tidigare fall av försäljningar – till exempel när badet skulle säljas – döljer sina uppsåt, och mörkar de samtal styret har haft med en köpare redan innan beslut om försäljning ska tas i fullmäktige, för att minimera motståndet.

Detta tycker vi naturligtvis är ett högst oärligt sätt att bedriva politik på, och ytterligare ett bevis på bristande transparens hos styret.

Vi kan inte vara tydliga nog med att det skulle vara ett steg i fel riktning och ett svek mot både eleverna och samhället som helhet sälja ut gymnasiet till Academedia.

Det är dags att säga nej till kommersialiseringen av utbildningen, och istället prioritera elevernas välbefinnande och lärande. Tillsammans kan vi göra skillnad och värna om våra barns och ungdomars framtid.

Babak Rahim (V), gruppledare,Skurup

Annons
Annons
Annons
Annons