Annons
Insändare

Backåkra vandrarhem: Cykelvägen kan stjäla hälften av våra parkeringsplatser

Svar till insändaren av Håkan Lembre YA 8 januari (”Enfaldiga och bisarra invändningar mot cykelvägen på norrsidan”) och Per Andersson 11 januari (”Varför förhala cykelvägen så intensivt”).
Österlen • Publicerad 13 januari 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här vill Trafikverket dra fram cykelvägen vid Backåkra vandrarhem.
Här vill Trafikverket dra fram cykelvägen vid Backåkra vandrarhem.Foto: Sprisse Nilsson

Peter Lembre skriver om "enfaldiga och bisarra invändningar” och Peter Andersson om ”egenintresse” som driver oss att ”förhala” cykelvägen.

Det verkar som om det finns en otillräcklig kunskap om hur en cykelväg påverkar vissa av oss boende och verksamma längs sträckan.

Annons

Vi driver Backåkra vandrarhem sedan 21 år. Det ligger utmed Kustvägen och berörs av anläggandet av en cykelväg.

Framför vårt vandrarhem finns parkeringsplatser för cirka 20 bilar, vilket motsvarar cirka 40–60 gäster. Under högsäsongen på sommaren utnyttjas alla platser och räcker i dagsläget inte alltid till.

Majoriteten av gästerna är bilburna (detta ändrar inte en cykelväg på). Den liggande planen för anläggandet av cykelväg kommer att ta bort hälften av dessa parkeringsplatser. Alla kan förstå vad detta innebär för vår verksamhet... ja, nästan alla.

Vi har under hela processen haft invändningar mot detta och haft egna förslag på lösningar. Alla har ignorerats av Trafikverket.

Vi har genom årens lopp haft kontakt med många myndigheter; miljö- och hälsa, bygglov, skattemyndigheten, länsstyrelsen, räddningstjänsten bland annat. Alltid har vi blivit bemötta med respekt, fått hjälp och svar på frågor.

Aldrig har vi blivit så nonchalant, så nedvärderande, så undflyende och så oprofessionellt bemötta som av Trafikverket. Nu vill de för fjärde gången ha ett yttrande från oss.

Vi är väldigt positiva till en cykelväg, oss spelar det ingen roll om den ligger norr eller söder om. Men om den kommer att ödelägga vår verksamhet, så har vi invändningar.

Vi har byggt upp verksamheten till ett av de största logialternativen på Österlen. Vi anställer ungdomar på sommaren och lockar en del extra turister till kommunen.

Österlen klarar sig utan oss, men det skulle försvinna en del gästnätter och en fin verksamhet. Dessutom skulle vi förlora vår passion och vårt levebröd.

Så det är klart att vi har invändningar. Dessa invändningar tycker tydligen Lembre är "enfaldiga och bisarra" och Per Andersson att vi ”förhalar” planerna av egenintresse.

Annons

Andersson har rätt; vårt egenintresse gör att vi har invändningar. Men hittills är det bara Trafikverket själv som genom sina misstag förhalat planerna.

Om man orkar sätta sig in i frågan, ser man att vårt egenintresse handlar om verkliga problem för oss. Att som Lembre och Andersson så okunnigt och arrogant anse att vi utan egentliga argument försöker ändra och förhala är bara dumt och provocerande.

Ronny Larsson och Karen Augustin, Backåkra vandrarhem

Annons
Annons
Annons
Annons