Annons
Insändare

Bengt-Åke Henningsson: Elproduktion i Ystad – en möjlighet på kort sikt

Krisen i elförsörjningen i Sverige är djup och kan ta mer än 20 år att få på den på fötter igen. Situationen är skapad genom nedläggningar av kärnkraft, vattenkraft och nedläggning av reservkraft som Öresundsverket i Malmö. Dessutom i en tid av ökad efterfrågan.
Ystad • Publicerad 21 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elstolpar, elledningar, elkris, energikris, spara el, elektricitet, bilder från Viggenområdet, Sörbydal, Ronneby
Elstolpar, elledningar, elkris, energikris, spara el, elektricitet, bilder från Viggenområdet, Sörbydal, RonnebyFoto: Christian Hylse

Det finns många syndare som är ansvariga för den vårdslösa energipolitiken men den senaste regeringen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet med stöd av Centerpartiet och Vänsterpartiet har huvudansvaret för den här besvärliga situationen. Kanske såg man det inte komma eller så var det Putins fel!

Orsak till nedläggningarna som har skett säger man är bristande lönsamhet. Detta har dock orsakats av beslut från regering och myndigheter.

Annons

Småskalig vattenkraft som belagts med omfattande miljöutredningar så att de blivit olönsamma.

Reservkraft som Öresundsverket i Malmö fick inga tillstånd att finnas som reservkraft, trots att det var alldeles nybyggt. Kraftvärme, som till knappa 50 procent försörjer Danmark med el, belades med fastighetsskatt och sopskatt i Sverige så att detta blev olönsamt.

Kärnkraften belades med effektskatt och strängare säkerhetskrav så att den blev olönsam.

Alla dessa elproducenter står för stabilisering i nätet och lokal produktion som bidrar till en tillförlitlig elförsörjning.

Nu har vi en ny regering som ska rätta till misslyckandet från Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Effektskatterna är borta från kärnkraften. Likaså för kraftvärmen där sopskatten försvinner framöver.

Vad kan vi göra i Ystad för att säkra upp elförsörjningen? Vi kan, som Ystad energi föreslår, lagra el i batterier för en liten del av kunderna under max en timme till kraftigt höjda nätavgifter men det ger ingen lösning på problemet. En del i lösningen kanske är sol och vind men då får vi inte en stabil elproduktion alla timmar i veckan.

Jag har tidigare skrivit hur värmeverket i Ystad skulle kunna producera cirka 70 gigawattimmar i lokal elproduktion på årsbasis. Detta skulle gynna både konsumenter och företag i Ystads kommun.

Jag kommer nu att i treklövern föreslå att styrelsen i Ystads energi snarast utreder denna möjlighet så att vi kan säkra upp elen 24 timmar om dygnet året runt. Det är en bättre lösning än reservkraft i form av batterier för en timmes reservkraft för en mindre del av Ystadsborna på alla abonnenternas bekostnad.

Vi Liberaler vill se en långsiktig, stabil och kostnadseffektiv lösning på vår oerhört viktiga elförsörjning.

Bengt-Åke Henningsson Liberalerna i Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons