Annons
Insändare

Bengt Persson: Nederländska turister åkte förgäves till Ystad

Igår (söndag) cyklade jag förbi Militärmuseet (det vill säga före detta) ute på regementet och lade märke till att det stod en NL-registrerad bil utanför entrén, med tre aningen förvirrade herrar som kikade in genom dörren.
Ystad • Publicerad 7 juni 2024 • Uppdaterad 7 juni 2024
Detta är en insändare i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Militärmuseet har stångt för gott.
Militärmuseet har stångt för gott.Foto: Catharina Nilsson

Jag stannade nyfiket till, och då förklarade en av herrarna att han var pensionerad major, som av en kollega blivit rekommenderad att besöka Militärmuseet.

Kollegan hade varit på besök i fjor och blivit imponerad av att Ystad dokumenterat sina 225 års militärhistoria på ett pedagogiskt sätt, och nu var majoren och vännerna här för att se samlingarna på plats.

Annons

Att hitta hit var inga problem, en stor vägskylt på Dragongatan vid infarten till regementet visade ju vägen, men sen tog det slut.

Jag kunde bara bekräfta att där tog det slut, museet var uppsagt från lokalerna och kommunen hade inte kunnat erbjuda annan lokal. Det kändes lite genant, lite som Hans Alfredssons ormtjusare som inte hade några ormar, att stå där vid den låsta dörren och förklara att de öde lokalerna för tre månader sedan hyst ett militärt kulturarv som kommunen nu sjabblat bort, att monumentalmålningen ”Dragoner rida till bad” ligger hoprullad i ett magasin nånstans.

Löftet att målningen ska vara på plats i Konstmuseet till nationaldagen verkar inte kunna infrias.

Så det enda jag kunde föreslå var att herrarna gjorde rundvandringen i museet digitalt på museets hemsida, och hoppas att besöket i Ystad inte varit helt förgäves. Strax därefter öppnade sig himmeln och grät ymnigt över dårskapen…

Bengt Persson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons