GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bengt Persson och J-O Fridenman: Simsalabim så är bullermätningen överspelad

Ända sedan 22 augusti har vi boende på Björnstjernegatan plågats av det buller som uppstår vid pålningen för regementsområdets kommande skyskrapa (40 meter i stället för de 26 som detaljplanen avsåg).
Ystad • Publicerad 15 september 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pålning
40-metershuset
Regementsområdet Ystad
Pålning 40-metershuset Regementsområdet YstadFoto: Peter Hellemarck

Från klockan 7 till 19 har det råa dundret från pålkranen hörts, ett buller som vida överskridit de 60 decibel som Naturvårdsverket anser godtagbart vid pålning i tättbebyggt samhälle.

Med vetskap om tyst pålning i Göteborgs centrum kontaktades därför Miljöförbundet redan samma dag med en begäran om att en bullermätning borde göras för att förmå entreprenören att dämpa bullret.

Den 24 augusti bekräftade Miljöförbundetatt klagomålet tagits emot och registrerats. Sen hände inget och först 7 september, efter 14 dagar och efter påtryckningar, bekräftade man att entreprenören samma dag kontaktats för kommentar.

När väl dessa kommentarer kommer in har de hundratalet pålar som krävts slagits ner – och simsalabim, så behövs ingen bullermätning. Så kan man också sköta sin uppgift som tillsynsmyndighet.

30 meter från pålningsområdet står en över 100 år gammal stallbyggnad. Man kan undra om kontinuerlig vibrationskontroll gjorts och dokumenterats, så att eventuella framtida skador på byggnaden inte beror på pålningen.

Bengt Persson, Björnstjernegatan 12A

J-O Fridenman, Björnstjernegatan 14B

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.