Annons
Insändare

Bengt Persson: Rätta till misstaget med höjdbegränsningen

Jag har läst Myndighetsnämndens protokoll från sammanträdet den 16 november, § 165, där bygglov för fastigheten Lillö 2 beviljas.
Ystad • Publicerad 24 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mika Terne Yli-Ketola på NP arkitekter har ritat det 40 meter höga huset.
Mika Terne Yli-Ketola på NP arkitekter har ritat det 40 meter höga huset.Foto: Mika Terne Yli-Ketola

I förra onsdagens artikel i YA lyser det igenom att man är generad över att stadsbyggnadsavdelningen i detaljplanen glömt att ange maximal höjd för den så kallade signalbyggnaden på regementsområdet. Och det har verkligen fastighetsägaren utnyttjat genom att begära och få bygglov för ett 40 meter högt hus.

I förarbetet inför detaljplanen för Lillö 1, där Lillö 2 ingår, angavs 26 meter som en lämplig maximal höjd, vilket även framgår av den bebyggelsesektion som visas på sidan 23 i planbeskrivningen.

Annons

Denna höjd har också använts i skuggstudierna på sid. 35, som säger att en 26 meter hög byggnad inte inverkar på skridskodammens växt- och djurliv. Men hur blir det med en 40 meter hög byggnad?

En snabb koll av kommunens detaljplaner visar också att Lillö 1 är den enda som saknar romben med maxhöjd.

Vore det inte hedervärt av stadsbyggnadsavdelningen att medge sitt misstag och snabbt göra en ändring av detaljplanen för Lillö 1, så som man 2017 kunde göra med detaljplanen för Nybrostrand 19:10, ”Begränsning av bygghöjd”?

Gör om och gör rätt.

Bengt Persson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons