Annons
Insändare

Bertil Fredlund (M): Slöseri med mitträcken längs med väg 11

Replik på Sara Anhedens insändare 7 januari ”Vad vill Bertil Fredlund (M) med politiken?”.
Tomelilla • Publicerad 12 januari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här på väg 11 mellan Ramsåsa och Röddinge inträffade i augusti 2021 en dödsolycka. Men vägen är enligt Bertil Fredlund inte särskilt olycksdrabbad och behöver inga mitträcken.
Här på väg 11 mellan Ramsåsa och Röddinge inträffade i augusti 2021 en dödsolycka. Men vägen är enligt Bertil Fredlund inte särskilt olycksdrabbad och behöver inga mitträcken.Foto: Carl Johan Engvall

Jag fullt medveten om betydelsen av bra vägar både lokalt och regionalt. Och här är vi beroende av Trafikverket och deras prioriteringar.

Därför måste kommunerna vara med och påverka myndigheten. Ett stort ansvar vilar på dig som oppositionsråd och kommunalråden.

Annons

Eftersom i vart fall jag satt mig in i vad som hänt historiskt på väg 11 mellan Tomelilla och Sjöbo vet jag att Trafikverkets redovisning kan ifrågasättas. Vägen är inte alls så olycksdrabbad som man försöker påskina.

Därför är det ett slöseri att stängsla in denna sträcka med mitträcke och som dessutom försvårar när trafik förekommer med långsamtgående fordon.

Trafikverkets nollvision kan troligen uppnås på ett effektivare sätt med det förarstöd som blir allt vanligare i moderna bilar och mitträcken kommer bli en förlegad teknik. Dessutom blir det mer resurser över till välbehövligt vägunderhåll.

Så var det frågan om vad jag vill med politiken. Frågan är egentligen felformulerad och felställd. Frågan är vad Moderaterna eller Alliansen vill.

Det är här jag försöker påverka genom att jag framför mina argument. Men vill du veta vad jag anser i andra konkreta frågor än vägar så är du välkommen.

Mittäcke längs väg 11 genom Sjöbo ora. Att förlänga 2-1-väg med mitträcken till Tomelilla är slöseri med resurser på en inte särskilt olycksdrabbad sträcka, menar Bertil Fredlund (M).
Mittäcke längs väg 11 genom Sjöbo ora. Att förlänga 2-1-väg med mitträcken till Tomelilla är slöseri med resurser på en inte särskilt olycksdrabbad sträcka, menar Bertil Fredlund (M).Foto: Sprisse Nilsson

Men så mycket kan jag säga att personligen efterlyser jag en mer saklig diskussion oavsett om det handlar vägar, höghastighetståg, pensionärer eller vår energiförsörjning. Tyvärr ser jag många utspel som handlar mer om retorik och ideologier som ofta leder helt fel.

Här på väg 11 i höjd med Röddinge saknas mitträcken.
Här på väg 11 i höjd med Röddinge saknas mitträcken.Foto: Sprisse Nilsson

Slutligen hänvisar jag till Petter Birgersson på YA:s ledarsida 7 januari med rubriken ”Har du någon aning om hur mycket skatt du betalar”

Min egen kalkyl visar att ingen person i Sverige med en månadsinkomst på 10 000 kronor betalar mindre än 50 procent i skatt. Medelinkomsttagaren betalar cirka 70 procent i skatt.

Politik handlar om att prioritera, därför finns det all anledning att vara påläst och inte bara tycka och vilja. Det är viktigt att bevaka så att den inkomst vi avstår till det allmänna användas förnuftigt.

Bertil Fredlund (M), Skåne-Tranås

Annons
Annons
Annons
Annons