Annons
Insändare

Bertil Hansson, Simrishamn: Grankvists debatteknik kan ha nått sitt bottenmärke

Svar på insändaren: Socialdemokrater: ”Som barn i sandlådan skyller ni på andra och tar till direkta lögner”.
Simrishamn • Publicerad 15 december 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Simrislundsskolan i Simrishamn.
Simrislundsskolan i Simrishamn.Foto: Torun Börtz

Christer Grankvist och hans sällskap förnekar sig aldrig i sin iver att försöka ta hedern från sina meningsmotståndare i stället för att som mogna och sansade politiker sakligt diskutera varandras ståndpunkter.

Uttryck som användes i Grankvists insändare den 1 december lyder: ”Som barn i sandlådan skyller de på andra och drar sig inte ens för att ta till direkta lögner.”

Annons

Som bevis anförs ”att bun förra mandatperioden gick med plus på 5 miljoner.”

Naturligtvis beror detta på Christer Grankvists osvikliga förmåga att kunna hantera vilka kommunala knäckfrågor som helst med sådan bravur att man tack vare en frikostig eller som man säger överbalanserad budget har man inte lyckats göra av med alla anslagen utan fått 5,2 miljoner över. Svårare än så är det inte i den kommunala ekonomin.

Nästa sanning för Grankvist är att bun redovisade 12,2 miljoner som underskott för 2019 då man gjorde ett tappert försök – vis av erfarenhet – att anslå mindre anslag än äskat för att därmed tvinga förvaltningarna att ta sitt ekonomiska ansvar för att hålla kostnaderna nere.

Tanken var i och för sig rätt tänkt men av många olika goda skäl lät man förvaltningen få ta de faktiska kostnaderna som man de facto drabbades av, som till stor del berodde på att man inte lyckades med det övergripande målet först, nämligen att endast driva förvaltningen med en modern och slimmad organisation av skolorna som kunde ha betytt just den besparing som man eftersträvade.

När nu denna förutsättning brast fanns det inte heller någon rimlig chans längre att infria målet om en totalt sänkt kostnadsnivå anpassad efter en ny och mera kostnadseffektiv förvaltning.

I slutet av insändare säger man slutligen: Men hederligheten upphör så fort det gäller att ta strid för sin nämnd och stå upp för besluten.”

Mycket mer skulle kunna sägas om deras debatteknik men tillåt mig likväl få hänvisa till den av kommunen antagna ”Koden för politiker” där det bland annat anges man ska bidra till en öppen och positiv diskussion och om man framför kritik ska den vara konstruktiv och slutligen skilja på sak och person.

Grankvists debatteknik kan ha nått sitt bottenmärke – men man vet ju aldrig. I vart fall ringer våra grannars politiker i syd och väst och förundrar sig över den förda debattens anda.

Bertil Hansson, Simrishamn

Annons
Annons
Annons
Annons