Annons
Insändare

Birgitta Almroth och Birgitta Cestrone Nyman: Regionstyrets lågskattepolitik går främst ut över barnen

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna borde tänka om. Att stänga barnmottagningen i Trelleborg är fel väg att gå. Det är ett kortsiktigt sätt att spara pengar som går ut över barn och deras föräldrar i Trelleborg med omnejd.
Skåne • Publicerad 18 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att stänga barnmottagningen i Trelleborg är helt fel väg att gå, menar de två socialdemokraterna.Foto: Mårten Svemark

Beslutet som kom precis innan jul slår hårt. Och i Trelleborgs allehanda beskrivs det bland annat hur en pojke med särskilda behov och hans mamma nu förväntas göra besvärliga resor till Ystad istället. Och de är tyvärr inte ensamma. Den här försämringen berör tusentals barn- och ungdomar.

Det är dessutom oklart om Ystad verkligen kan ta emot barnen från Trelleborg. Det besked vi har fått är att personalen i Trelleborg inte följer med till Ystad i den utsträckning man räknat med.

Annons

Lasarettet i Ystad är dessutom i färd med att göra kraftfulla personalneddragningar som en följd av ytterligare sparkrav. Hela hanteringen är ett haveri av Tidöpartierna i Region Skåne och de som drabbas är våra mest utsatta i samhället.

Den utmärkta vård som idag går att få i Trelleborg kommer 1 juni att stängas ner i onödan. När den väl är stängd kommer den vara svår att öppna upp igen. Den sjukvårdspersonal som jobbar där idag kommer att söka sig någon annanstans, även om de inte går till Ystad.

Samtidigt vet vi att besparingen dessutom inte är särskilt betydande av att stänga barnmottagningen, enbart 7,5 miljoner kronor. Det är en liten summa i Region Skånes ekonomi.

Men desperationen hos de styrande Tidöpartierna är just nu stor i Region Skåne där de är på väg att helt tappa kontroll över ekonomin. Underskotten är enorma och de lånar just nu miljarder till driften. Därför drämmer de till med sparförslag som är dåligt genomtänkta. Deras misskötsel riskerar därför att slå hårt mot trelleborgarna och mot lasarettet som fortsätter att avlövas.

Vi socialdemokrater värnar alla Skånes sjukhus och vill inte se några nedskärningar. Skåne har den tredje lägsta regionskatten i landet.

Tidöpartierna skär hellre ner på vården för barnen än ser till att ha en skatt på rimliga nivåer. Men det är inte hållbart i längden att ta ut lägre regionskatt i Skåne än i resten av Sverige och samtidigt förvänta sig lika bra vård. Därför är vi socialdemokrater beredda att höja skatten för att finansiera sjukvården i Skåne.

Birgitta Almroth (S), andre vice Ordförande I sjukhusstyrelse Trelleborg

Birgitta Cestrone Nyman (S), andre vice ordförande i sjukhusstyrelse Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons