Annons
Insändare

Bo Sterner (M): Veteraner kommer ur alla yrkeskategorier

Med anledning av oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärds kommentarer i artikel ”Veteranmonument får stöd” i YA 6 mars finns det anledning att förtydliga begreppet ”veteraner”.
Ystad • Publicerad 12 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bo Sterner föreslår att Ystad inrättar ett veteranmonument för att hedra alla som stridit för demokrati och frihet.
Bo Sterner föreslår att Ystad inrättar ett veteranmonument för att hedra alla som stridit för demokrati och frihet.

Sverige har under årtionden bidragit till fred och säkerhet på olika platser i världen, med förband under främst FN-ledning. Dessa bidrag har så gott som undantagslöst, utförts av människor från samhällets alla yrkesgrupper och till mindre del av yrkesmilitärer.

En del av veteranerna har fått sin militära grundutbildning inom ramen för vår värnpliktstjänstgöring för att sedan arbete i olika civila yrken. Andra veteraner, utan militär utbildning, har fått kortare utbildningar för att klara sina uppgifter i olika befattningar.

Annons

Veteranerna kommer från alla samhällsfunktioner. Det är människor från olika yrken som lastbilsförare, kockar, ambulansförare, sjukvårdsanställda, poliser, mekaniker, postanställda, byggjobbare, tullanställda med flera som var och en har beslutat sig för att, trots riskerna, ge sitt bidrag till en fredligare värld genom att delta i en insats någonstans i världen.

Några förlorade livet. Andra skadades svårt. Inte sällan var skadorna så kallad post-traumatisk stress, vilket många lever med idag.

Insatserna har gjorts under över 60 år och i olika världsdelar. Resultatet har varierat men människors personliga insats bör med uppskattning kommas ihåg.

Det naturliga är då att ha någon form av minnesplats/monument

Många städer i Sverige har ett veteranmonument av olika utförande och storlek. Även Ystad bör ha ett sådant.

Den gemensamma devisen för platserna är ”I fredens tjänst”. Regeringen har sedan 2017 förklarat den 29 maj vara ”Veterandagen” och tillika allmän flaggdag.

Tilläggas kan att jag själv inte är kvalificerad till kallas ”veteran”.

Bo Sterner (M)

Författare av motionen om ett veteranmonument

Annons
Annons
Annons
Annons