Annons
Insändare

Bo Wärme: Inga fler bristfälliga rekryteringsprocesser i Sjöbo kommun

Inom Sjöbo kommun diskuteras nu vilka ersättningsnivåer som ska gälla vid uppsägning av förvaltningschefer beroende på anställningens längd.
Sjöbo • Publicerad 14 september 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunhuset i Sjöbo.Foto: Jan Samuelsson

Det här är en följd av ett stort antal misslyckade rekryteringar där skatteinnevånarna har fått vara med och betala mångmiljonbelopp när kommunen sagt upp chefer av skäl som aldrig når offentligheten ljus, ”samarbetsproblem” tycks vara en standardförklaring!

Diskussionen borde istället gälla kommunens rekryteringsrutiner. Någonstans måste det finnas stora brister, det kan inte vara tillfälligheter att Sjöbo kommun med jämna mellanrum väljer att avsluta sina chefers anställningar till kostnader som påverkar övrig verksamhet som skola, omsorg och underhåll.

Annons

Det bör ställas stora krav på en offentlig förvaltnings rekryteringsarbete. Hur ser Sjöbo kommuns rutiner ut och vem bär ansvar för dessa upprepat misslyckade rekryteringar? När en chef ska anställas inom en kommun krävs ett professionellt rekryteringsarbete, något som Sjöbo kommun tycks sakna.

Att kommunen nu diskuterar frågan om avgångsvederlag istället för rutiner för ett förbättrat rekryteringsarbete känns för mig som fel väg att gå.

Finns inte denna kompetens inom kommunen så får man väl snegla på rekryteringsprocesser inom näringslivet där upprepade felrekryteringar skulle vara oacceptabelt för vilket företag som helst.

Bo Wärme, Vallarum

Kim AnderssonFoto: Mark Nordvall Hanlon
Annons
Annons
Annons
Annons