Annons
Insändare

Boriana Åberg: Reglemente för epa-traktorer är ingen ”struntfråga”

Förblindad av bitterhet och i sin iver att angripa mig verkar den före detta moderaten Torbjörn Redlén missa poängen med min text – nämligen att EU ska syssla med stora frågor som hanteras bäst på EU-nivå och inte med detaljreglering. Exempelvis den enorma kris som Rysslands krig i Ukraina orsakar.
Europa • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Epa-ekipage uttanför en skola i Kristianstad.
Epa-ekipage uttanför en skola i Kristianstad.Foto: Lasse Ottosson

Epa-traktorerna är en typisk svensk företeelse som ska regleras i Sverige, vilket regeringen också har gjort genom att införa en del krav som ökar säkerheten, bland annat vinterdäck när väglaget kräver det och användning av bälte.

Där Torbjörn Redlén ser ”gamla bilar för yngre tonåringar som blockerar våra vägar” ser jag en ungdomskultur där ungdomar lär sig att ta ansvar, mecka med motorer, umgås och bli självständiga.

Annons

Sverige är ett land med mycket glesbebyggd och stora avstånd. Vill vi att människor ska bo och trivas på landsbygden måste ungdomarna ha möjlighet att transportera sig, och kunna uppleva samma frihet som deras jämnåriga bosatta i städer med kollektivtrafik har.

Det är inte populism att lyfta frågor bara för att Torbjörn Redlén anser dem vara ”struntfrågor”, men som är viktiga för andra. Skulle mitt engagemang inte varit genuint skulle jag ha valt en annan målgrupp, inte 15-åringar utan rösträtt.

Boriana Åberg (M), riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons