Annons
Insändare

Camilla Samuelsson: Vinst och vinstuttag är inte samma sak

Adrian Magnusson verkar som om han fortfarande inte förstått skillnaden mellan vinst och vinstuttag. (”Varför vill högern låta slöseriet fortsätta?”)
Ystad • Publicerad 12 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Villa My på regementsområdet i Ystad.
Villa My på regementsområdet i Ystad.Foto: Peter Hellemarck

Det är allvarligt när Adrian Magnusson påstår att skattekronor stjäls från elever och barn i de fristående skolorna. Håll dig till fakta och använd korrekta termer så att väljarna har rätt grund för rätt ta beslut.

Aktiebolag tillsammans med stiftelseformen är de tryggaste bolagsformerna att driva skola/förskola i för en fristående skola. Vinst ska finnas i alla bolagsformer för att kunna spara till investeringar eller balansera ett tuffare år när barnkullen är mindre.

Annons

Detta gäller även i de kommunala skolorna men med den skillnaden att i de kommunala verksamheterna har man köpfest i december om det ser ut att bli ett överskott. Medan överskottet/vinsten i en fristående verksamhet oftast blir kvar i verksamheten i december eftersom den kan återinvesteras i verksamheten i det som krävs för att ge barn och elever de allra bästa förutsättningar att lyckas med sin utbildning.

Här kan överskottet användas till just lärarlöner eller till anläggandet av en ny lekplats, inte för att köpa på sig ett lager.

Jag är nyfiken Adrian Magnusson, hur många miljarder försvinner ut ur de kommunala skolorna om du skulle applicera samma formel i den "egna" verksamheten?

Jag välkomnar dig till en fristående skola eller förskola och så du får se hur verkligheten ser ut.

I min värld tog det åtta år innan jag kunde ta ut någon lön för det arbete jag utförde med 60 timmars arbetsveckor.

Jag har investerat i material och fastigheter för att bygga en liten och trygg miljö för barnen att växa i.

Varje år inspekteras verksamheten av förutom Skolinspektionen och kommunen även av Miljöförbundet och fackförbunden. Alla utan anmärkningar.

Att vi då gör en liten vinst i slutet av året är ett kvitto på att vi gör ett bra jobb och bidrar till en god samhällsutveckling.

Vinstuttag – som jag skrev i tidigare inlägg, det vågar vi i stort sett inte göra i små fristående verksamheten längre på grund av politikers hetsiga och felaktiga retorik, även om det företagsekonomiskt vore det allra smartaste. Är inte det att slösa med medel?

Camilla Samuelsson, Villa My. Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons