Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Fortsatt ökenvandring för Ystads landsbygd

Den styrande treklövern (Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna) fick i år med sig sitt stödparti Sverigedemokraterna på ett gemensamt förslag till budget för Ystads kommun 2023. Majoritet 28-23 i fullmäktige 17 november och fortsatt ökenvandring för landsbygden.
Ystad • Publicerad 6 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marsvinsholm
Marsvinsholm

Moderaternas budgettillägg om 1,5 miljon i ”riktat stöd till landsbygden” fick bifall 51-0, men är bara bluff och bländverk. Jämlikhet och rättvisa stad – land är mycket långt borta, ”riktat stöd” är i själva verket en avledande manöver.

SD Ystad skulle (i sin position) lätteligen kunnat förhandla fram de ”riktigt riktade” pengar som projekt för projekt hade gjort all skillnad i världen ute i byarna, men återigen (2019, 2020, 2021, 2022 och nu 2023) så låter man den landsbygdsfientliga treklövern diktera budgeten. ”Projekt för projekt” liktydigt min landsbygdsstrategi – med netto för Ystads kommun i mångmiljardklassen. Samhällsnyttan oräknat!

Annons

Det är på landsbygden vi hittar vår tids verkliga utanförskap, därtill ett (nästan) helt oadresserat folkhälsoproblem i den sociala isolering som avsaknaden av opretentiösa mötesplatser för med sig. ”En affär och en bensinmack” som vår tidigare statsminister Stefan Löfven (S) så förtjänstfullt brukar sammanfatta landsbygdens verkliga problem – behov och uppgifter. Häri även turism/besöksnäring med motell, serveringar och andra erforderliga servicefaciliteter.

Jag hade nu hoppats att oppositionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet) skulle lagt en riktig landsbygdsbudget – istället blev det ett hån mot jämlikhet och rättvisa stad - land. Att man sedan också bifaller ”riktat stöd till landsbygden” gör det bara ännu värre.

Var befinner sig vår ”landsbygdsminister” Kevin Rasmussen (S) i allt detta? Frågan ställd utifrån ett vacklande landsbygdsengagemang – där hans ställningstagande för ”fyra sorters byar” i översiktsplanen är speciellt oroande.

Vi går vidare till Vänsterpartiet. Med jämlikhet och rättvisa ingraverat så har jag svårt att förstå varför man inte lägger fram en egen budget. Gapet stad/land försvinner inte av sig självt. Delaktighet i ”riktat stöd till landsbygden” ger ytterligare minuspoäng.

Annika Weitner (V) talar om skolor på landsbygden – utmärkt. Kom då ihåg (till nästa år) att en budget också är ett skyltfönster för viljeinriktning.

Skolor löser inte ”landsbygdens verkliga problem – behov och uppgifter” men jämte det rent konkreta så möjliggör en skola också för bättre allmänna kommunikationer, föreningsliv samt ”konst och kultur även till landsbygden”.

Carl Bengtsson, Rygla.

Annons
Annons
Annons
Annons