Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Oppositionen ägnar sig åt pinsam populism

Finns det ingen opposition här i Ystads kommun? Rent fysiskt finns det naturligtvis en sådan – bestående av Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet. Det här handlar istället om ett erbarmligt dåligt oppositionsarbete – där man till och med missköter sina mandat, det vill säga sitt väljarstöd på olika områden.
Ystad • Publicerad 30 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya rådhuset, maktens boning i Ystad.
Nya rådhuset, maktens boning i Ystad.Foto: Carl Johan Engvall

I ett läge då Moderaterna blir vid med att utarma vår kommun så får inte oppositionen medverka till detta – vilket man tyvärr gör, bland annat via mängder av pinsam populism. Typ som i Socialdemokraternas ”Vår kommun ska vara en attraktiv kommun att bo och leva i” (YA tisdag 1 augusti).

Medelst god ton och fair play i debatt och retorik skapar Moderaterna (likväl) förtroende bland väljarna. Dessutom förstår Moderaterna när läget föreskriver tystnad – avvakta och invänta. Man är enligt gammaldags vokabulär ”slipade” och härvidlag Socialdemokraterna överlägsna.

Annons

Som gruppledare för oppositionen i samhällsbyggnadsnämnden gjorde sig Kevin Rasmussen (S) ett starkt namn (speciellt för landsbygden) – nu oppositionsråd med eget kontor i Nya rådhuset så blir det mesta fel.

Med anledning av omsvängningen till landsbyggdsmotstånd innebärende mandatsvek även på områden miljö, folkhälsa, näringsliv, fördelningsrättvisa, decentralisering samt turism så ställde jag frågan på kommunfullmäktige 25 maj ”Var landsbygden bara en språngbräda till rådhuset?” Vad som fick Kevin Rasmussen att kalla frågeställningen ”oförskämd” vet jag inte, men förstå skadan för oppositionen.

Då det dessutom rörde sig om en fråga från en vanlig medborgare på allmänhetens frågestund så försvann ytterligare förtroendekapital – över till styret, det vill säga Moderaterna.

Vi förflyttar oss fram i tiden till fullmäktige i förra veckan (23 november) då budgeten för 2024 avhandlades. Precis som väntat segrade det visionslösa ”vi kör som vanligt” förslaget från ”fyrklövern” (M, L, KD och SD). I allt väsentligt Moderaternas eget och till synes förlaga även för oppositionen.

Förutom det uppenbara så är en budget också ett förträffligt skyltfönster för viljeinriktning, men även här missar man i sitt oppositionsuppdrag.

En budget handlar förvisso om pengar, men oppositionen (liksom alla andra partier) glömmer bort att det är värden bortom det monetära som mer än något annat avgör var skutan skall landa. I ekonomi och allt.

Således skulle min landsbygdsstrategi – med viktig samhällsförstärkning och stora folkhälsoeffekter även generera årliga extra skatteintäkter för Ystads kommun om niosiffriga belopp.

Carl Bengtsson, Rygla

Annons
Annons
Annons
Annons