Annons
Insändare

Carl Bengtsson: Ystadbostäder visar vägen för god arkitektur

Den visionsbild över hur äldreboendet i Trädgårdsstaden är tänkt att se ut och som publicerades här i Ystads Allehanda fredag 12 januari ingjuter onekligen hopp i oss anhängare av Arkitekturupproret.
Ystad • Publicerad 23 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Så här är äldreboendet i Trädgårdsstaden i Ystad tänkt att se ut. Vy mot Dammhejdegatan. Visionsbilden kommer från Ystadbostäder.
Så här är äldreboendet i Trädgårdsstaden i Ystad tänkt att se ut. Vy mot Dammhejdegatan. Visionsbilden kommer från Ystadbostäder.

Står nu bara Ystadbostäder fast vid sin visionsbild så kommer detta äldreboende utmed Malmövägen att bli just precis den typ av monumentalbyggnation (till inspiration för annat byggande) som Arkitekturupproret (arkitekturupproret.se) förordar.

Ornamentering och symmetri (proportioner) på plats – liksom smakfull färgkombination.

Annons

Minns min insändare ”Hoppet står till vår nya stadsarkitekt” (YA lördag 15 juli 2023) – månne det är hon, Pernilla Theselius som har satt ner foten för den arkitektur – enligt visionsbilden – vi nu hoppas ska förverkligas på Trädgårdsstadens äldreboende.

Därmed har läget också infunnit sig för en (egen) kommuniké ifrån vår nya stadsarkitekt. Lämpligen på kultursidan här i Ystads Allehanda.

Slutligen, angående kommunal respektive privat styrning av den här sortens äldreboende – så överväger fördelarna vid att ha en verksamhet helt i egen regi. Även sett utifrån möjligheten att kunna påverka arkitekturen.

Carl Bengtsson, Rygla

Det särskilda boendet och trygghetsboendet ska byggas i en sammanhängdande huskropp på den här tomten vid Malmövägen.
Det särskilda boendet och trygghetsboendet ska byggas i en sammanhängdande huskropp på den här tomten vid Malmövägen.Foto: Mark Nordvall Hanlon
Annons
Annons
Annons
Annons