Carl Bengtsson: Ystads kommun gör sina dokument till hyllvärmare

Översiktsplanen, den kommande landsbygdsstrategin samt bevarandeplanen – tre exempel på kommunala dokument som (i olika grad) förlorat sitt värde. Detta då vare sig politiken eller förvaltningen tar innehållet på allvar.
Ystad • Publicerad 3 februari 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Snårestad, an av många byar på Ystads landsbygd
Snårestad, an av många byar på Ystads landsbygdFoto: Per Nilsson

Förvaltningen tar pliktskyldigt fram de dokument som politiken ålagt dem att göra, men inte mer eftersom ”hyllvärmare” redan står skrivet.

När sedan okunnighet och ointresse förlitar sig på tjänsteskrivelser och/eller ”det kör vi bara över” så är vi framme vid 49–0 i fullmäktige och en översiktsplan som ovillkorligen måste revideras.

All likgiltighet inför dokumenten så blir kostnaden för våra skattebetalare bara ännu högre.

Landsbygdsstrategins arbets- respektive referensgrupp är nu inne på sitt fjärde år. En landsbygd i akut behov av insatser från samhället förtjänar inte detta amatörtrams.

Jag citerar Sven-Anders Sölveborn, strategins initiativtagare samt byalagsrådets förre ordförande. ”Genom de ofta rätt reserverande formuleringarna i landsbygdsstrategiförslaget (internt hösten 2022) kan man få intrycket att kommunen med dess förvaltningar, i likhet med Trafikverket och Skånetrafiken, blir en form av motståndsrörelse för medborgarna.” Detta i ett mejl 24 oktober 2022 till Henning Wittmeyer, byalagsrådets nuvarande ordförande och ledande i referensgruppen.

Fiaskot med landsbygdsstrategin kommer att upprepas (minns remissrundan 2021) och skulle nu strategin (fortfarande lika värdelös) klubbas igenom utan ny remissrunda (kommunens avsikt) så är även skandalen ett faktum.

Ystads kommun dräneras hela tiden på pengar – både utifrån och inifrån. Jag erbjuder det rakt motsatta. Här finns (sedan länge) en riktig landsbygdsstrategi för avhämtning. Med utgångspunkt i ”landsbygdens verkliga problem – behov och uppgifter” så skulle den (utan klåfingriga ingrepp i manualen) generera ett kommunens eget netto i mångmiljardklassen. Är det möjligt? Mer än möjligt, jag garanterar det.

Ystads kommun har som sagt även en bevarandeplan. Ett dokument vars innehåll många mest ser som gammal kuriosa – vilket jag hoppas att inte också förvaltningen gör, då gång- och cykelväg längs Sjömansgatan ska utredas.

Det här gäller den del i bevarandeplanen som berör vår medeltida stadskärna – varför utredningen på inga villkor får anamma ”det kör vi bara över”.

Carl Bengtsson, Rygla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ystadsallehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.