Annons
Insändare

Centerpartiet: Dags att låta hela Skåne ta del av psykiatriambulansen

Efter en motion från Centerpartiet startades Enheten för Prehospital Akut Psykiatri (PAP), vars främsta ansvar är driften av psykiatriambulansen. Efter drygt tre månader står det klart att initiativet gjort succé.
Skåne • Publicerad 20 februari 2020
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Medarbetarna vittnar om ett ökat kunskapsutbyte och säkrare bedömningar. Centerpartiet föreslår därför nu att pilotfasen utökas.

Psykisk ohälsa är ett växande samhällsproblem, något som både landets akutmottagningar och övrig blåljuspersonal märkt av. Därutöver har den prehospitala vården och den personal som ofta är först på plats vid utryckningar ibland inte haft de kunskaper som behövs om psykiatriska sjukdomstillstånd, detta samtidigt som psykiatrin inte blir påkopplad förrän i ett senare skede.

Annons

År 2016 lade Centerpartiet därför fram en motion om att införa ett försök med psykiatriambulans i Region Skåne. Motionen bifölls men på grund av Socialdemokraternas och Miljöpartiets förhalande dröjde uppstartandet. Först hösten 2019 startades så äntligen PAP-enheten upp. Enheten ska bidra till snabbare och säkrare bedömningar redan i hemmiljön, detta så att patienterna har möjlighet att från början komma till rätt vårdnivå, och även till att öka kunskapsutbytet mellan psykiatrin och den prehospitala vården. Psykiatriambulansen rullar idag i Malmö, Svedala, Skurup, Vellinge och Trelleborg.

Tre månader in har projektet redan levererat fina resultat, mycket tack vare den kompetenta personal som arbetar i och runt ambulansen. Kunskapsutbytet har ökat, både mellan de olika delarna inom ambulanssjukvården och mellan de olika professionerna som möter människor med akuta psykiatriska tillstånd. Därutöver har bedömningarna blivit säkrare och flertalet patienter har uttryckt uppskattning över att direkt kunna få kontakt med psykiatrin.

Enligt nuvarande plan ska pilotprojektet pågå under tre år och därefter ska en utvärdering ske. Men då projektet fallit så väl ut vill Centerpartiet redan nu se över möjligheterna att utöka pilotfasen och breddinföra projektet i hela Skåne. Det kommer fortfarande behöva göras en genomgripande utvärdering, men vi ser ingen anledning till att piloten inte redan nu skulle kunna införas över hela regionen. Genom att göra det skulle vi kunna låta alla skåningar ta del av en säkrare, effektivare och mer jämlik akut psykiatrisk vård.

Birte Sandberg (C)

Ordförande primärvårdsnämnden

Charlotte Bossen (C)

1:e viceordförande psykiatri-, habilitering- och hjälpmedelsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons