Annons
Insändare

Centerpartister: SD gå i Moderaternas ledband och vill sälja ut våra gemensamma tillgångar

Skurups kommuns majoritetsstyre bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna planerar sälja kommunägda NHUC, Nils Holgersson Utbildningscentrum.
Skurup • Publicerad 13 april 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Med privat ägare försvinner det unika med Nils Holgersson-gymnasiet, befarar Babak Rahimi (V).
Med privat ägare försvinner det unika med Nils Holgersson-gymnasiet, befarar Babak Rahimi (V).Foto: Annika Thunell

Sverigedemokraterna har blivit riktiga ”finborgare” som går i Moderaternas ledband och ska sälja ut allt av kommuninvånarnas tillgångar, som går att sälja ut. Brister i eller avsaknad av relevanta beslutsunderlag samt till vilket pris, verkar inte vara något bekymmer.

Enligt tidigare beslut ska en extern oberoende utredning utreda möjligheterna att överlåta såväl gymnasieskola, introduktionsprogram, anpassad gymnasieskola och vuxenutbildning till en annan fristående huvudman.

Annons

Utredningen är inte klar och har inte presenterats för politiken ännu. Under kommunstyrelsens presenterades en enklare ”marknadsanalys” för NHUC under sittande möte gjord av kommunkontorets kansli. Denna presentation pekade ut ett antal privata intressenter som potentiella huvudmän.

Centerpartiet anser att ärendet inte är allsidigt belyst eftersom beslutsunderlaget inte är komplett. Den externa oberoende utredningen saknas. Ekonomisk konsekvensbeskrivning saknas. Information om hur nuvarande personals intressen kommer att tas tillvara på saknas.

År 2008 blev Skurups kommun ensam huvudman för Nils Holgerssongymnasiet. När vi tog över skolan från sydskånska gymnasieförbundet var fastigheterna i ett bedrövligt skick. Sedan dess har det gjort ett fantastiskt jobb med att höja standarden. Nu har vi en fin skola med bra utbildningar som ger jobb.

Att avyttra gymnasiet till en annan huvudman innebär att Skurups kommuns möjligheter att påverka verksamheten blir ytterst begränsade.

Centerpartiet tycker det inte går att bortse från risken att en eller flera utbildningar kan komma att läggas ner med en ny huvudman.

Naturbruksprogrammet ligger oss centerpartister extra varmt om hjärtat i en orolig tid när det är viktigare än någonsin att utbilda elever, att säkra svensk livsmedelsproduktion och arbetstillfällen.

Vi vill utveckla landsbygdens resurser till nytta för alla som bor och verkar där. Då behövs det kvalificerade välutbildade entreprenörer och personal till våra gröna näringar.

I Skurup har vi en lång tradition av att bedriva bra lantbruksutbildning. Var ska en lantbruksutbildning ligga om inte i Skurup?

Styrets hantering av ärendet skapar stor oro för utbildningarnas framtid. Centerpartiet säger nej till att sälja ut Nils Holgersson utbildningscentrum!

Jörgen Sjöslätt (C), gruppledare kommunfullmäktige

Annons

Ann-Helen Nilsson (C), ledamot kommunfullmäktige

Solbritt Lundgren (C), ledamot kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons