Annons
Insändare

Centerpartister: Sorglig läsning om turerna kring Dragonmålningens öde

Centerpartiet är bekymrade över hur styret i Ystad hanterar vår militärhistoria och kulturhistoria, för just nu är det riktigt illa.
Ystad • Publicerad 15 december 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Skånska dragoner rida till bad” i sin fulla storlek på Militärmuseet, som snart måste lämna sina lokaler i vår och då dragonerna får rida vidare någon annanstans.
”Skånska dragoner rida till bad” i sin fulla storlek på Militärmuseet, som snart måste lämna sina lokaler i vår och då dragonerna får rida vidare någon annanstans.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Först säljer styret fastigheten där militärmuseet huserade utan att först ta reda på vilka konsekvenser det blir för de militärhistoriska sakerna inklusive dragonmålningen.

Nu cirka tre år efter försäljningen av fastigheten, har fortfarande ingen lösning på placering av dragonmålningen hittats, så det började brinna i knutarna.

Annons

Men i förra veckan hände något. Kommunstyrelsens ordförande Paula Nilsson (M) informerade med lättnad på senaste kommunstyrelsen arbetsutskott (som inte var ett ärende på dagordningen) om att äntligen hade styret hittat en placering av dragonmålningen, nämligen konstmuseet.

Styret hade alltså fattat ett beslut utan att de berörda nämnderna, kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen, haft möjlighet att på ett demokratiskt sätt fatta ett formellt beslut.

Centerpartiet blir extra bekymrade över hur man nu kastar bollen mellan nämnderna om var ett eventuellt beslut borde ha fattas, vilket är sorgligt att läsa om i YA. Samtidigt skapar detta informella beslut upprördhet och bestörtning i tjänsteorganisationen inom kultur- och fritidsförvaltningen.

Än en gång har styret inte gjort en risk- och konsekvensanalys som innefattar att ha koll på lagstiftningen och i detta fallet museilagen som säger i stora drag att politiken ska låta professionen inom kulturen hantera och bereda frågor som gagnar vår kulturhistoria.

Nu hoppas Centerpartiet att styret Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tar lärdom av att detta och framöver ändrar sitt arbetssätt.

Centerpartiet i Ystad vill att underlagen till ärenden ska vara väl genomarbetade för att bra politiska beslut ska kunna fattas.

Martin Andersson (C), Eva Ohlsson Svensson (C), Hans Christerson (C). Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons