Annons
Insändare

Centerpartister: Vår demokrati förtjänar bättre än krafter som sprider hat och desinformation

Kalla fakta har avslöjat hur Sverigedemokraterna arbetar för att sprida hat och desinformation på sociala medier. Vi är inte förvånade. Vi visste. Alla visste. Men alla har inte brytt sig.
Europa • Publicerad 8 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

SD skäms inte över det som kommit fram. De har gett en ursäkt till samarbetspartierna i Tidögänget för deras ”hårda ton” mot dem. Det går nämligen emot en respektklausul i Tidöavtalet.

SD:s anonyma konton sprider främlingsfientliga klipp, massproducerar falsk, vilseledande information med syfte att splittra och söndra. Det är definitionen av desinformation, ett direkt hot mot vår demokrati. När SD besvarar kritiken med anfall mot medier, blottar de partiets dysfunktionella syn på demokratiska principer.

Annons

I ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge är det oanständigt och oansvarigt att våra regeringspartier prioriterar sitt samarbetsavtal med SD över vår demokrati. Vad SD gjort och gör är större än Tidöavtalet, de ägnar sig åt metoder som diktaturer använder för att underminera oppositionen och påverka val. Hot mot vår frihet och vår demokrati är allvarligare än dålig ton mellan Tidöpartierna.

SD:s anonyma konton sprider hat och splittring, anser insändarskribenterna.
SD:s anonyma konton sprider hat och splittring, anser insändarskribenterna.Foto: Kallestad, Gorm

Moderaterna och Kristdemokraterna är tydliga med vad som är viktigast för dem – Tidösamarbetet – har Liberalerna gjort en annan analys. De ser att frågan är större än Tidöavtalet och vill göra SD:s metoder olagliga genom att förbjuda anonym kommunikation från politiska partier. De har föreslagit att partierna bör upprätta och skriva under en uppförandekod gentemot varandra.

SD, däremot, har meddelat att de minsann inte tänker stänga några anonyma konton eller skriva under någon uppförandekod. De kommer inte att ändra sig. Ändå fortsätter L att vara en kugge i en regering. De fortsätter ge makt och inflytande till SD, trots deras odemokratiska arbetssätt som L själva vill förbjuda.

För Centerkvinnorna är det självklart att demokrati och frihet är viktigare än Tidögängets samarbete. Liberalerna är de enda i Tidögänget som i alla fall försöker förstå allvaret, men i slutändan väljer de också Tidöavtalet före vår demokrati.

Vår demokrati förtjänar bättre!

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat till Europaparlamentet (C)

Malin Bergman, förbundsordförande Centerkvinnorna

Ulrika Axelsson, Sjöbo, Athena Ck

Ingrid Johansson, Östra Göinge, Athena Ck

Annons
Annons
Annons
Annons