Annons
Insändare

Centerpartister: Varför slirar regeringen om gårdsförsäljning?

Sedan 2007 har frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker utretts tre gånger och för knappt ett år sedan var den senaste utredningen klar.
Politik • Publicerad 7 december 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under sitt besök i Tomelilla kommun i somras fick Annie Lööf (C) en rundvandring på Österlenbryggarna, en lunch med utsikt över Brösarps backar samt en hel del inblickar i vad gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära för bygden.
Under sitt besök i Tomelilla kommun i somras fick Annie Lööf (C) en rundvandring på Österlenbryggarna, en lunch med utsikt över Brösarps backar samt en hel del inblickar i vad gårdsförsäljning av alkohol skulle innebära för bygden.Foto: Mark Nordvall Hanlon

De två stora stötestenarna i den här frågan har handlat om folkhälsan och systembolagets monopol. Därför var det naturligtvis glädjande att man denna gång kunde slå fast att gårdsförsäljning kan genomföras utan någon märkbar påverkan på folkhälsan och utan att detaljhandelsmonopolet sätts ur spel.

Sedan utredningen var klar har den varit ute på remiss och över 180 remissvar har inkommit, varav majoriteten varit positiva. Framför allt så stödjs förslaget av kommuner, näringsliv och landsbygdsorganisationer eftersom de ser vilka mervärden en sådan här reform kan medföra. Gårdsförsäljning skapar nämligen nya möjligheter för arbetstillfällen, landsbygdsutveckling, livsmedelsproduktion och turism.

Annons

Centerpartiet har drivit den här frågan länge och vi möter ofta små dryckesproducenter på landsbygden som beskriver hur de vill utveckla sina verksamheter. Rundvisningar, provsmakningar och restaurangverksamhet förekommer på många ställen, men det som saknas och efterfrågas är möjligheten till försäljning. Många upplever det som frustrerande att inte kunna sälja sina egna närproducerade produkter på platsen där de tillverkas.

Inte minst är det många utländska turister som blir förvånade när man gör ett besök hos en småskalig öl-, vin- eller spritproducent, men sedan inte kan köpa med sig dryckerna direkt på plats. Tanken att man efter ett besök på en tysk eller fransk vingård inte skulle kunna inhandla en flaska vin att ta med sig hem framstår förstås som löjeväckande, men i Sverige är detta verklighet och besökarna blir istället hänvisade till ett systembolag som ibland ligger miltals bort.

Nu är frågan utredd och remissvaren sammanställda, men därefter har tyvärr ingenting hänt i ärendet. Det som däremot har hänt är att vi haft ett allmänt val som skapat en bred majoritet av partier i Sveriges riksdag som är positiva till gårdsförsäljning. Inte bara Centerpartiet utan även M, SD, KD och L har nämligen sagt sig vara för detta. Av den anledningen ställde Centerpartiet en fråga till socialminister Jakob Forssmed (KD) den 10 november om när vi kan förvänta oss en proposition på riksdagens bord, men tyvärr slirade ministern på svaret och kunde inte presentera någon som helst tidsplan. Detta ser vi som mycket oroande.

Sveriges småskaliga producenter av öl, vin och spritdrycker har väntat länge nog på frågan om gårdsförsäljning. Utredningen är klar, flertalet remissinstanser är positiva, en majoritet i riksdagen står bakom reformen och frågan har beretts sedan 2007. Vi kommer helt enkelt inte längre, så nu är det dags för den nytillträdda regeringen att gå från ord till handling. Det behövs inga fler utredningar, det som behövs är en proposition på riksdagens bord.

Christofer Bergenblock (C), riksdagsledamot, Halland, ersättare i socialutskottet

Stina Larsson (C), riksdagsledamot (S), Skåne, miljö- och jordbruksutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons