Annons
Insändare

Centerpartister: Vi måste ha en samlad gymnasieskola i Simrishamn

Under försommaren lämnade vi i Centerpartiet i Simrishamn in en motion till kommunfullmäktige där vi vill att fullmäktige ställer sig bakom utvecklingen av en lokalmässigt sammanhållen gymnasieskola i centrala Simrishamn.
Simrishamn • Publicerad 11 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om det byggs ny samlad gymnasieskola frigörs Valfisken så att det åter kan bli ett renodlat kultur, menar Liberalerna i Simrishamn.
Om det byggs ny samlad gymnasieskola frigörs Valfisken så att det åter kan bli ett renodlat kultur, menar Liberalerna i Simrishamn.Foto: Peter Hellemarck

De nuvarande utspridda lokalerna, där elever och lärare inte har en gemensam hemvist skapar arbetsmiljömässiga problem och missar möjligheten till sammanhållning mellan elever och lärare.

Varför måste vi satsa på en lokalmässigt sammanhållen gymnasieskola?

Annons

Fritt sök innebär att konkurrensen om eleverna har ökat de senaste åren. Det innebär att det är vi i Simrishamns kommun som måste se till att vi erbjuder en attraktiv skola, som kan konkurrera med andra gymnasieskolor i bland annat Ystad och Lund..

Vi ska ha en attraktiv gymnasieskola som lockar fler av våra egna ungdomar att studera vidare i Simrishamn. Som ser en framtid i Simrishamns kommun. Och det är viktigt att lokalerna finns i de centrala delarna. Erfarenheten från andra kommuner visar att ett centralt läge är en väldigt viktig faktor för skolans attraktivitet.

Det kommer alltid att vara ungdomar från vår kommun som väljer att studera i andra kommuner av olika anledningar. Men vi måste se till att ändå vara ett attraktivt alternativ när det gäller programutbudet.

För de elever som trots detta väljer en annan kommun att studera i får kommunen betala för dessa elever, en summa som vi i dagsläget inte själva rår över. Det är upp till varje kommun att sätta prislappen.

Det är också viktigt att bygga relationer med sökande elever från våra grannkommuner, genom att erbjuda en attraktiv skola. På så vis kan Simrishamn bli ett alternativ också för framtida boende och arbete, för dessa elever.

Våra nuvarande allianskollegor Liberalerna, har i olika forum fört fram att de anser att en nybyggnation är rätt väg framåt. Och vi i Centerpartiet stänger inte den dörren, om det visar sig att det är det bästa sättet att säkerställa en sammanhållen och attraktiv gymnasieskola i Simrishamn.

Många gånger ställs vi inför faktum här på Österlen, vad gäller Skånetrafikens kommunikationer eller neddragningar gällande sjukhuset. Men när det gäller gymnasieskolan är det vi själva som bestämmer.

Gymnasieskolans utveckling och attraktivitet rår vi helt och hållet själva över. Alltså är det upp till oss i Simrishamns kommun att inte vänta tills det är för sent - vi behöver en sammanhållen, attraktiv och konkurrenskraftig gymnasieskola nu!

Gunilla Carlecrantz, ordinarie ledamot barn- och utbildningsnämnden

Anna Ling, ersättare barn- och utbildningsnämnden

Carl-Göran Svensson, gruppledare

Annons
Annons
Annons
Annons