Annons
Insändare

Charlotta Wasteson och Lotta Hildebrand: Byggnadsvårdspriset hjälper oss att bevara vårt byggnadsarv

Idag är det viktigare än någonsin att vi lever hållbart, värnar miljön och klimatet, hushållar med våra resurser och undviker “slit och släng”. Därför är det också viktigare än någonsin med byggnadsvård, att ta hand om det vi har och att laga och komplettera när det behövs istället för att kasta och byta till nytt.
Simrishamn • Publicerad 12 februari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mia Målare” i Gröstorp vann byggvårdnadspris, för arbetet med sin fyrlängade Skånegård i Gröstorp.
”Mia Målare” i Gröstorp vann byggvårdnadspris, för arbetet med sin fyrlängade Skånegård i Gröstorp.Foto: Nils Sjöholm

Byggnadsvård är kunskap om material och metoder som genom historien visat sig långsiktigt hållbara och framgångsrika.

Vid byggnadsvård väljer man traditionella material och metoder när man underhåller och renoverar. Dessa material åldras vackert, är anpassade efter det unika husets förutsättningar och kan rustas upp.

Annons

Genom att vara rädd om och vårda våra byggnader, såväl utvändigt som invändigt, bevarar vi både kunskaper om hur man byggde förr och kunskaper om vårt kulturarv, det vill säga de historier som byggnaderna bär på.

Simrishamns kommun har många unika och uppskattade kulturbyggnader och kulturmiljöer som är viktiga för kommunens identitet. För att vi ska veta vad vi bör vara särskilt varsamma med, bevara och vårda, har Simrishamn sedan 2022 ett arkitektur- och kulturmiljöprogram och en kommunantikvarie med specialistkompetens inom bland annat kulturmiljö och byggnadsvård. Hit kan man vända sig för inspiration, tips och stöd.

I Simrishamns kommun finns många privatpersoner och företagare som engagerar sig för byggnadsvård. Det finns en rik tradition och ett stort kunnande.

Detta har Simrishamns kommun sedan 2023 valt att uppmärksamma med ett byggnadsvårdspris. Den som vill nominera en enskild person, verksamhet eller ett projekt i Simrishamns kommun, skickar ett mail till Kontakt Simrishamn senast den 29 februari.

Genom att nominera till byggnadsvårdspriset hjälps vi åt att uppmärksamma och uppmuntra de personer som investerar tid och resurser i att bevara och vårda vårt byggnadsarv. Vi visar att vi värderar långsiktighet och att vi strävar efter en hållbar framtid. Byggnadsvård är nämligen både miljömässigt och ekonomiskt hållbart.

Charlotta Wasteson (L)

Lotta Hildebrand (L)

Annons
Annons
Annons
Annons