Annons
Insändare

Christer Akej: Politikerna måste ta befälet över var vården ska bedrivas

I en artikel i YA får vi veta att tre viktiga specialistläkarmottagningar på Simrishamns sjukhus kommer läggas ned. Det gäller gynekologi, öron-näsa-hals och ortopedi. Dessa kommer lokaliseras till Skurup.
Simrishamn • Publicerad 4 november 2022 • Uppdaterad 8 november 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.
Sjukhuset i Simrishamn tappar från februari specialistvård till Skurup.Foto: Mark Nordvall Hanlon

Det innebär att de personer i vår kommun som behöver söka vård inom dessa specialiteter framöver får åka i snitt över sex mil för att få vård. Det är inte rimligt.

Förändringen har skett vad jag vet utan någon som helst information till kommunen. Detta innebär en ytterligare avlövning av verksamheten på Simrishamns sjukhus.

Annons

Konsekvensen blir såklart att resterande delar av verksamheten på sjukhuset får allt svårare att klara sig. Det finns ju rimligen synergieffekter mellan olika mottagningar.

Tydligen har regionen gjort en upphandling utan att ställa krav på lokalisering av verksamheten. Det innebär att den som vinner upphandling också bestämmer var verksamheten ska bedrivas. I detta fall är det Ortopedi Skåne som vunnit med verksamhet i Lund. Det är ju märkligt dessa inte föreslår att allt flyttas till Lund.

De motiverar sitt beslut av verksamhetsort med att Skurup är attraktivare än Simrishamn. Klart Simrishamn tappar i attraktion om alltfler regionala verksamheter flyttas från orten.

Självklart måste det i upphandlingar styras var verksamheten ska bedrivas. Här måste politiken ta befälet. Nu ska det göras klart att de nyvalda politikerna inte haft möjlighet påverka detta. Upphandlingen har ju sitt ursprung under förra mandatperioden.

Nu hoppas jag att regionen gör halt och inser att så här får det inte bli. Att regionen ser till att även befolkningen på Österlen har tillgång till en specialistläkarmottagning inom rimligt avstånd. Att regionen tar en dialog med kommunen. Att regionen presenterar en lösning som tar till vara resurserna på Österlen.

Christer Akej (M), Hannas

Annons
Annons
Annons
Annons