Annons
Insändare

Christer Sörliden: Vi måste bryta den negativa spiralen

I en insändare här i Ystads Allehanda (”Förstod inte Sonesson och regionstyret bad de gjorde?”) frågar sig Jesper Petersen om Allians för Skåne inte förstått sig på sina beslut och säger att vi har gjort nedskärningar i lasarettets budget.
Ystad • Publicerad 11 april 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Utan medicinavdelning blir det svårt för resten av Ystads lasarett att fungera
Utan medicinavdelning blir det svårt för resten av Ystads lasarett att fungeraFoto: Peter Hellemarck

Jag förstår och respekterar den frustration som Jesper ger uttryck för här i sin insändare och han är tyvärr inte ensam om att känna den. Samtidigt vill jag nyansera bilden.

Budgeten för Lasarettet i Ystad har aldrig varit större än vad den är idag och det speglar vår vision. Jag är dock den första att erkänna att det finns utmaningar på lasarettet. Utmaningar som vi måste ta oss an, för alla skåningars skull. Lasarettet i Ystad är nämligen en central del i hela Skånes sjukvårdssystem. Det får vi aldrig glömma bort.

Annons

Därför var det självklart för mig att medicinavdelningen inte skulle stänga. Situationen som uppstod var inte bra, varken för patienterna eller medarbetarna. Medicinavdelningen är som Jesper säger i sitt inlägg, livsviktig. Jag gjorde vad jag kunde – där och då – för att avdelningen skulle kunna fortsätta vara öppen, även om det är med anpassad verksamhet utefter de medarbetare som finns kvar. Jag hoppas att mitt beslut kan visa att vi i politiken tar detta på stort allvar.

Det är dessvärre en kortsiktig lösning, det är jag medvetna om. På lång sikt måste sjuksköterskorna på medicinavdelningen få tillbaka sina kollegor och de måste kunna trivas på sin arbetsplats. Det kräver att vi jobbar just långsiktigt med arbetsmiljön och här är jag självkritisk.

Idag försöker lasarettet nämligen att rekrytera dessa kollegor, men vakanserna får för få sökanden. Alla vakanser som är ute är redan finansierade och det som saknas är alltså inte pengar, utan vi måste tänka bredare.

Det finns inte ett enda beslut som vi skulle kunna ta för att fler skulle söka sig till lasarettet och medicinavdelningen.

Budgeten är enbart en av många punkter som vi måste kolla på. En annan punkt är ledarskap, en tredje schemaläggning och en fjärde karriärmöjligheter samt löneutveckling. Ännu en punkt är inflytande över sin egen arbetsplats.

Att lasarettet ska kunna anställa rätt kompetens är grundläggande för en god arbetsmiljö och patientsäkerhet. På flera håll i Skåne har vi hamnat i en negativ spiral med att omtyckta kollegor säger upp sig. Det är mycket oroväckande och den utvecklingen måste stoppas. Budgeten är bara en del av ett större pussel, låt oss nyansera bilden.

Christer Sörliden (L), ordförande sjukhusstyrelsen Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons