Annons
Insändare

Claes Melin: Moderaterna i Tomelilla sviker miljön

Under senaste sammanträdet i Tomelillas kommunstyrelse, där jag sitter som ersättare, klubbades vilken form av el- och energiavtal som kommunen ska upphandla för 2025 och framåt.
Tomelilla • Publicerad 25 november 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomelilla kommun väljer bort miljövänlig el, efter Moderaternas och Sverigedemokraternas beslut i kommunstyrelsen.
Tomelilla kommun väljer bort miljövänlig el, efter Moderaternas och Sverigedemokraternas beslut i kommunstyrelsen.Foto: Henrik Ekblom Ystén

I samhällsbyggnadsnämnden var alla beslutande partier (M/C/KD/S/V) utom SD överens om att välja alternativet Bra miljöval, vilket förvaltningen hade föreslagit och som också är i linje med de klimat- och miljömål som kommunen har satt upp.

Döm om min förvåning när Moderaterna då väljer att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och välja bort alternativet Bra miljöval till förmån för det som kallas Fossilfri el.

Annons

Valet av miljömodell för el handlar inte bara om huruvida vi ska välja fossilfritt eller ej. Bra miljöval handlar också om att ta hänsyn till både klimat och miljö, liksom till djur, växter och människor.

I kriterierna för Bra miljöval ingår förutom att elen ska komma från förnybara energikällor bland annat krav gällande vindkraftverks placering, vattenkraftverks påverkan på naturliga flöden med mera. Dessutom ingår att pengar avsätts till projekt för att bland annat reparera skadad miljö och återvinna förbrukade solceller på ett miljövänligt och effektivt sätt.

Det handlar alltså om att ta ansvar för den negativa påverkan som elproduktionen har, liksom att hålla sig till Parisavtalet, Agenda 2030 och de globala målen.

Omställningen kostar lite extra, men den är nödvändig. Om vi inte solidariskt tar de här kostnaderna nu, så kommer det att få förödande konsekvenser för framtiden.

I Tomelilla har vi bestämt oss för att arbeta med hållbarhet, med bland annat den så kallade munkmodellen som verktyg. Detta gör också tjänstepersonerna i kommunhuset på ett förtjänstfullt sätt.

Hela världen befinner sig för närvarande i en allvarlig klimat- och miljökris, orsakad av ett ohållbart utnyttjande av jordens resurser, där även vi som bor här i Skåne påverkas.

Att inte välja Bra miljöval anser jag vara oansvarigt mot våra barn, som borde kunna förvänta sig att vi politiker tar beslut som möjliggör en dräglig framtid för kommande generationer.

I december kommer ett ambitiöst utarbetat klimatprogram att klubbas i kommunfullmäktige. Jag hoppas innerligt att en majoritet av våra ledamöter då tar sig samman och godkänner detta, utan några försvagande ändringar.

Med hopp om en bättre framtid.

Claes Melin, ordförande i Miljöpartiet i Tomelilla

Annons
Annons
Annons
Annons