Annons
Insändare

Conny Jönsson: Dags att planera inför nya Hamnstaden med ishall på allvar

Ystads kommun har nu fått en projektledare för Hamnstaden och Projektplan 2.0 är godkänd. Nu kommer väl planeringen att sätta igång på allvar.
Ystad • Publicerad 31 mars 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Korsningen Spanienfararegatan / Sjömansgatan kommer inte att klara all den trafik som ska till den nya stadsdelen Hamnstaden, menar Conny Jönsson.
.
Korsningen Spanienfararegatan / Sjömansgatan kommer inte att klara all den trafik som ska till den nya stadsdelen Hamnstaden, menar Conny Jönsson. .Foto: Peter Hellemarck

Runt 30 intressenter vill vara med och utveckla Hamnstaden, enligt stadsarkitekt Leila Ekman. Bland dessa finns planerna på en ishall.

Se nu till så att Ystad får en ny ishall, en ishall som varit efterfrågad ända sedan Åvalla isbana försvann 1977. Ishallen kommer att byggas och drivas i privat regi, så kommunen kan inte längre skylla på ”de dyra driftskostnaderna” som man tidigare gjort.

Annons

Politiker i Ystads kommun är skyldiga Ystads kommuninvånare en ny ishall efter den sorgliga behandling som Åvalla isbana fick av Ystads kommun.

Hur tänker man börja planeringen av Hamnstaden? Den nya hamnen byggde man trots att man visste att det inte fanns en fungerande infrastruktur till och från hamnen. Detta har vi fortfarande inte idag.

Tänker man denna gång att börja i rätt ände, det vill säga börja med infrastrukturen, vägar till och från Hamnstaden innan man börjar bygga själva Hamnstaden.

Trafiken till och från Hamnstaden kommer förmodligen att gå via Sjömansgatan och Spanienfararegatan. Denna korsning kommer att behöva ändras en hel del med tanke på den befolkningsökning och trafik, även byggtrafik under byggtiden, som kommer att ske i Hamnstaden.

Hur ser man på järnvägen, som kommer att dela Hamnstaden från övriga staden, med ankommande och avgående tåg en gång i halvtimmen. Vi kanske ska gräva ner denna i en tunnel.

Conny Jönsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons