Annons
Insändare

Conny Jönsson: Skattefinansierad arena borde aldrig byggts

Den 14 mars 2021 presenterades för kommunstyrelsens arbetsutskott ett tänkt projekt i nya hamnstaden i Ystad som bland annat innehåller en ny ishall.
Ystad • Publicerad 14 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ystad arena borde aldrigt byggs för skattepengar, menar Conny Jönsson med anlednng av det kommunala initiativet att bygga bland annat en ishall i hamnområdet.

Projektet ska finansieras med privata medel men även ishallsstiftelsens pengar ska användas.

Hamnstaden får en bra start, samtidigt som man uppfyller en lantbrukares önskemål och många ungdomarnas önskan i Ystad och i hela sydöstra Skåne.

Annons

Sverige är ett land där man utövar både sommar och vintersport och då ska det också gå att utöva issporter i Ystad och sydöstra Skåne.

Ystad har tidigare haft en konstfrusen isbana i privat regi men denna försvann med kommunal hjälp, eftersom den började ses som ett hot mot handbollen i ”handbollsstaden” Ystad.

Alla i Ystad älskar inte handboll. Handboll är ingen religion i Ystad. Handboll är bara en sport bland många andra i Ystad och där all sport förhoppningsvis har samma värde och skall ges samma förutsättningar, förmåner och uppmärksamhet.

I en tidningsintervju välkomnar kommunalrådet Kristina Bendz (M) och oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärd (S) dessa planer på en privatfinansierad ishall.

Kommunen har ingen möjlighet att bygga och driva en ishall i kommunal regi, detta ingår inte i den kommunala planeringen.

Men att bygga arenan, en ren elitanläggning för handboll, detta ingick tydligen i den kommunala planeringen. Denna anläggning kostade cirka 230 miljoner kronor att bygga och kostar 19 miljoner kronor årligen i driftskostnad.

Eftersom kommunen har svårigheter med att tillhandahålla lagstadgad kommunal kärnverksamhet ska man inte äga och driva en dyr arena som knappast kan anses tillhöra kommunal kärnverksamhet. Denna arena i detta utförande borde aldrig blivit byggd och finansierad med kommunala skattemedel.

(På kommunfullmäktigemötet i april månad 2021 fick en motion om att sälja badet och arenan ”grönt ljus” och har överlämnats till kommunstyrelsen för handläggning.)

Conny Jönsson, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons