1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Demensföreningen: Besvikelse och frustration över att Lyktan stängs

I onsdagens YA fans en artikel som handlade om Ystads demensförenings reaktion på att Lyktans demensboende kommer att stängas december 2020, innan kommunen har nya platser att erbjuda.I anslutning till artikeln säger socialchefen Dan Kjellson ”Vi ska hjälpa både brukare och anhöriga på bästa sätt”.
Olof Arvidsson, ordförande i Ystads demensförening
Foto: Bass Nilsson

Vi i föreningen känner oss föga lugnande av detta besked. Varför, jo för att det var samma person som högst ansvarig tjänsteman redan 2017 ville stänga Lyktan december 2018 och för några månader sedan försämra villkoren för sjuka som vårdas i hemmet och deras anhöriga. Bland annat vår förening protesterade vid båda tillfällena och förslagen stoppades som tur var.

Trots att Lyktan blev kvar har kön till särskilda boenden bara växt, för närvarande är den 41 personer.

De personer som idag bor på Lyktan kommer självklart att bli placerade någon annan stans, blir det inom kommunens egna boenden, innebär detta att den redan långa kön ökar med ytterligare 18 personer.

Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på ystadsallehanda.se, appen MinYA och e-tidning mån-lör. Endast 79 kr första månaden! (ord pris 199 kr)

Att stå i kö till särskilt boende innebär att personen av sakkunnig personal bedömts ha behov av vård som inte på tillfredställande sätt kan uppnås i hemmet.

Innan personen i fråga kommit så långt in i sjukdomen har den ofta under flera års tid vårdats av anhörig och då ofta med stöd av hemtjänsten.

Vid denna tidpunkt är man som anhörig oftast totalt slutkörd fysiskt och mentalt efter 24 timmars pass sju dagar i veckan. Att då när förloppet kommit så långt få besked att tyvärr har vi XX månaders väntan på en plats, är en käftsmäll på en redan slutkörd anhörig.

Då kanske man som plåster erbjuds något ytterligare hemtjänstbesök per dag. Och så tycker ansvarig chef att man löst frågan. Men har man det?

Livet de närmaste åren för många demenssjuka och äldre med somatiska sjukdomar och deras anhöriga i Ystads kommun har försämrats och försvårats. I bästa fall är kön borta när boendena på Ljuskällan och Trädgårdsstaden står klara. Är det någon som sett om byggnationerna påbörjats? Vi har det inte.

Yttersta ansvaret för denna misskötsel, mänskligt och ekonomiskt, har enligt vårt förmenande socialchefen Dan Kjellsson, kommunalrådet Kristina Bendz och före detta kommunalrådet Kent Mårtensson.

Har vi fel, ber vi om ursäkt. Vänligen kontakta oss i så fall och berätta hur detta oansvariga kunnat få ske och vad som nu kommer att hända.

Ystads demensförening

Olof Arvidsson, ordförande