Annons
Insändare

Demokratin är satt ur spel och medborgarföraktet är uppenbart

Medan många i Sverige firar nationaldagen den 6 juni ägnar sig våra politiker åt att ge bort svensk suveränitet till USA. I ett historiskt avtal, som helt gått under radarn, överlåts 17 områden i landet till den amerikanska militärmakten. Och de folkvalda tycker uppenbarligen att svenska väljare är onödiga att lyssna till.
Europa • Publicerad 3 juni 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landstigningsövning med Natotrupper genomfördes vid Ravlundafältet för några år sedan.
Landstigningsövning med Natotrupper genomfördes vid Ravlundafältet för några år sedan.

Vi har vänt oss till riksdagspolitikerna i våra valkretsar i Skåne med frågor om detta avtal men endast fått ett svar.

En inbjudan till informationsmöte och dialog om avtalets innebörd sändes till Skånes samtliga 46 riksdagsledamöter. Två svarade. Alla uteblev och 44 struntade i att svara. Vänstern sände en ersättare, det var allt.

Annons

Hela behandlingen av denna för framtiden klart avgörande fråga är en skandal utan motstycke. Den största utrikespolitiska förändringen någonsin genomförs utan att folket har fått en gnutta adekvat information. Inte ens aktiva politiker känner till innehållet, åtminstone inte helt och fullt. Demokratin är satt ur spel.

I ett inlägg på alliansfrihet.se frågar den kände liberalen Hans Blix, en gång utrikesminister, om de svenska politiska partierna har undersökt hur deras väljare ställer sig till DCA-avtalet. Svaret torde, utifrån våra erfarenheter, vara nej.

Ointresset från de folkvaldas sida är kompakt, nästan oavsett partifärg. Det talas med rätta om faran med politikerförakt. Lika oroväckande är de folkvaldas medborgarförakt. Det är inte val till riksdagen i år – alltså är vi inte intressanta nog för de riksdagspolitiker, vars löner vi dock betalar.

Defense Cooperation Agreement (DCA) är ett militärt samarbetsavtal mellan Sverige och USA. Ett bilateralt avtal som inte har koppling till Nato. Det innebär att USA får ”obehindrad tillgång” till svenskt territorialvatten, territorium och luftrum samt 17 viktiga militäranläggningar, flygbaser, örlogshamnar och arméförläggningar.

Anser den amerikanska militären att mer utrymme behövs får den även tillträde till allmän och privat mark. Jo, du läste rätt: även privat mark. Vad konsekvensen kan bli av ett sådant intrång inom kommunens geografiska område har Härnösands kommun tagit upp i sitt tämligen kritiska remissvar.

De amerikanska stationerade soldater som befinner sig i Sverige får immunitet mot svenska lagar och lyder under USA:s lagar.

Danmark och Norge har i sina avtal med USA förbjudit kärnvapen på det egna territoriet. Finland har till och med lagstiftat om kärnvapenförbud.

”Det behövs inte här, amerikanarna förstår vår policy ändå”, lyder den svenska förklaringen på varför inget finns skrivet om detta i avtalet mellan Sverige och USA. Man häpnar över naiviteten i denna hållning.

Vi talar om en stormakt som naturligtvis har en alldeles egen agenda, och det är inte svensk säkerhet.

Ur amerikanskt perspektiv är det glädjande med ett land som ställer upp, utan några som helst motkrav, med ytterligare en spelplan där inte den amerikanska civilbefolkningen hamnar i farozonen vid händelse av krig, med eller utan kärnvapen. Den risken kommer att ligga på oss, den svenska befolkningen, utan att vi ens får möjlighet att säga vad vi tycker om detta. Det är ett demokratiskt haveri utan jämförelse.

Annons

Vi som är samhällsengagerade och efter bästa förmåga har satt in oss i frågan borde välkomnas av politikerna med våra synpunkter och frågor. I det politiska läge som råder med en helt orealistisk krigshysteri, möts vi dock av tystnad eller förakt.

För oss som fortfarande tror på demokrati är det en självklarhet att en förändring av den här digniteten och med otaliga icke analyserade konsekvenser måste debatteras öppet. Vi kräver en grundlig, saklig information inför en senare folkomröstning. Vid riksdagsbehandlingen den 18 juni är bordläggning av DCA-ärendet enda acceptabla handlande.

Innan dess kan vi även i år fira Sveriges nationaldag den 6 juni och värna om den svenska suveräniteten.

Gudrun Schyman, Simrishamn

Annika Ekman, Sankt Olof

Kicki Myrberg, Hörby

Kerstin Dahlberg, Maglehem

Ylva Floreman, Ystad

Holger Kahl, Simrishamn

Marie Milling, Simrishamn

Anna Bernhorn, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons