Annons
Insändare

Dick Lindström: Svårt att se hur Sverige ska nå sina miljömål

Kommentar på Anders Gustafssons ledare i YA 23 februari angående skogs- och gruvnäringarna.
Skåne • Publicerad 26 februari 2022
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Alliansregeringen införlivade 2007 EU:s fågeldirektiv i artskyddsförordningen. Denna dubbelskrivning medförde att artskyddet för fåglar förstärktes från artnivå till individnivå. Varje talgoxe ska ges hänsyn.

Miljöminister 2007 var Andreas Carlgren, Centerpartiet. Både Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har pekat på denna extrema konsekvens. Alltså har vi tillämpat lagstiftningen fel.

Annons

Nu tillämpas den rätt. Om det är fel att göra rätt så får man ta det med regeringen. Men exempelvis Finland får avsevärt mer betalt än Sverige för sitt virke trots att vi konkurrerar på samma exportmarknad.

Detta på grund av större tilltro till Finlands hänsynstagande och hållbarhet i skogsbruket. Det bör vi nog betänka innan vi gör förändringar i Artskyddsförordningen.

Om vi anstränger oss att ge hotade fågelarter den hänsyn som krävs så kommer livskraftiga, ej hotade fåglar att gynnas på köpet.

För att göra rätt behöver man således inte stirra blint på vanliga fåglar och inventera dom. Då dagens skogsvårdslag endast anger minimikraven, ligger det rätt i tiden att Miljöbalken tillämpas i större utsträckning.

Hur Sverige annars ska nå sina miljömål inom någon sorts rimlig framtid förefaller svårt att se.

Dick Lindström, Ystad

Annons
Annons
Annons
Annons