Annons
Insändare

Erik Ovesson och Antoni Wegemo: Höj hastigheten för epa-traktorer – det är en rättvisefråga

Det finns en orättvisa mellan stad och land i Skåne. Storstadsbor i Malmö, Lund och Helsingborg kan idag ta sig med buss på ett enkelt sätt till pojk- eller flickvännen, kompisgänget eller hem till familjen efter en utflykt på stranden. Samma möjligheter finns inte i hela Skåne.
Skåne • Publicerad 31 januari 2024
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
EPA-träff Sjöängen Osby
EPA-träff Sjöängen OsbyFoto: Mikael Persson

Därför är A-traktorn, även kallad epa--traktorn, en viktig frihet för oss unga. Med en epatraktor kan även den som är under 18 ha ett fungerande ungdomsliv utanför storstan och därför är det viktigt att vi värnar om den friheten.

Sedan 2018 har dock staten sakta men säkert gjort det svårare att ha epa. Bland annat infördes besiktningstvång och krav på säkerhetsbälte samtidigt som hastigheten fortsatt får vara högst 30 kilometer i timmen. Säkerhetsåtgärder som i sig säkert är bra, men träffar orättvist mot unga på landsbygden.

Annons

Med anledning av detta anser CUF Skåne att det är rimligt att högsta tillåtna hastighet för A-traktorer likställs med mopedbilar, det vill säga 45 kilometer i timmen, som en kompensation för de nya åtgärderna. Så kan vi säkerställa fortsätta möjligheter att vara ung på landsbygden, för Skånes bästa.

Erik Ovesson, Ordförande CUF Skåne

Antoni WegemoVice Ordförande CUF Skåne,

Annons
Annons
Annons
Annons