Annons
Insändare

Eskil Persson: Nu brinner det i knutarna

Så kom då det avgörande inlägget i Ystads skoldebatt (YA 23 juni). Malin Nordenfelt, erfaren och kompetent lärare och fackligt ombud, redovisar orsakerna till Källans problem.
Ystad • Publicerad 28 juni 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Barnen trivs på Källan, men neddragningarna gör att lärarna till slut sliter ut sig”, säger skyddsombudet och läraren Malin Nordenfelt.
”Barnen trivs på Källan, men neddragningarna gör att lärarna till slut sliter ut sig”, säger skyddsombudet och läraren Malin Nordenfelt.Foto: Julia Runfors

Jag, och många med mig, har vid ett flertal tillfällen ondgjort oss över hur saker och ting hanterats i Ystads kommun under flera år. Nu brinner det i knutarna på nya skolan – Källan – och skälen lyftes fram såväl i Malin Nordenfelts som Kristina Nilssons insändare (26 juni).

Det är ingen vacker läsning för de som ansvarar för hur eleverna i Ystad ska ha sin fortsatta skolgång där.

Annons

Så här är läget enligt Malin Nordenfelt och mig och många andra:

1. Ystad har en skolpeng som är låg och den fortsätter sin kräftgång.Neddragningar som kommer att ske from hösten 2023 kommer att vara direkt skadliga för alla som skall arbeta på Källan och andra skolor i Ystads kommun.

2. Administration och byråkrati är gökungar som ogenerat fortsätter att växa. Det finns alltid reträttplatser för trötta skolledare, men lärare som går på knäna förväntas hitta sina egna lösningar.

Nu gäller det att modiga människor kliver fram och vågar utmana etablissemanget.

Finns det tjänstemän som har mod och energi att driva detta? Det blir ju som att såga av den gren man själv sitter på.

Finns någon modig politiker som vågar ta tag i detta?

En oberoende granskning och revision av Ystads kommun måste ske. Man måste granska hur mycket som går till undervisning jämfört med vad ledning och administration kostar.

Var ligger smärtgränsen för en skolpeng värd namnet? En jämförelse mellan kommuner i Sverige vore på sin plats.

Hur mycket kostar den viktiga bemanningsenheten i Ystad egentligen? Många lärare vill hellre vara i bemanningen och slippa klasslärarjobbet. Hur har det kunnat bli så?

Den fortsatta ekonomiska utvecklingen med stigande räntekostnader är inte till Ystads fördel.Tvärtom. Ystads gigantiska låneskulder kommer med all sannolikhet att sluka än mer av våra gemensamma tillgångar.

Annons

Den rekordlåga elevpengen kan bli ännu lägre, så bered er på det värsta.

Eskil Persson, före detta lärare och rektor i Ystad kommun

Annons
Annons
Annons
Annons